Από: ΑΚΕΛ

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 18, 2024-13:12 View: 32

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα που μνήμης της οργανωμένης πολιτικής αφανισμού που επιχείρησαν οι Νεότουρκοι σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού, μέσω σφαγών, εξοριών και μαζικών δολοφονιών. Η γενοκτονία των Ποντίων συνιστά κεφάλαιο ντροπής για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αφού ένας λαός με παράδοση και πολιτισμό 3,000 χρόνων αφέθηκε αβοήθητος στον εξανδραποδισμό που επέβαλε ο εθνικισμός και ανέχτηκαν οι μεγάλες δυνάμεις. Η 19η του Μάη είναι επίσης μέρα μνήμης όσων υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου μετά τον ξεριζωμό τους -τον στιγματισμό, την προκατάληψη ακόμα και τις επιθέσεις- που βίωσαν ως πρόσφυγες.

H Κύπρος με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής αναγνώρισε το 1994 τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το ΑΚΕΛ συμπαρίσταται στον αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων και με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων απευθύνει χαιρετισμό αλληλεγγύης και φιλίας σε όλους τους Πόντιους που ζουν στην Κύπρο. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την πολιτιστική δράση των ποντιακών συλλόγων στο νησί μας για διατήρηση της ταυτότητας, της ιστορίας και της κληρονομιάς τους, που αποτελεί πλούτο και για τον τόπο μας.

Το ΑΚΕΛ θα συμμετέχει και φέτος σε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ  Στ. Στεφάνου θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση  που οργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων «Μεταμόρφωση» στο Δημαρχείο Αγίου Δομετίου, την Κυριακή 19 Μαϊου και ώρα 18:30.

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ