Από: ΔΗΠΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑ
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 28, 2024-09:33 View: 13

Ο κ. Νίκος Αιμιλίου, διπλωμάτης καριέρας και νομικός, Γενικός Εισαγγελέας στο Δικαστήριο της Ευρωπαικής Ένωσης, ήταν ο κύριος ομιλητής της επετειακής εκδήλωσης της ΔΗΠΑ-Συνεργασία για τα 20χρονα ένταξης της Κύπρου μας στην Ευρωπαική Ένωση.

Όπως ανέφερε ο κ. Αιμιλίου, “Ανήκω στη γενιά των Ελλήνων Κυπρίων που γεννήθηκαν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά βίωσαν την ένταξη της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη. Είναι πιστεύω η γενιά που κατανόησε καλύτερα την ιστορική διάσταση της μετάβασης της χώρας από την περιορισμένη νησιώτικη οπτική της προς το δυναμικό ευρωπαϊκό της πεπρωμένο”

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι στην εικοσαετία που διανήσαμε, η Ευώπη σάρωσε τα βάρη και ενδυνάμωσε τους εύθραυστους θεσμούς από την εποχή της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Που μας επέτρεψε να συναντηθούμε με τις ευκαιρίες αλληλεγγύης, ασφάλειας, ευημερίας, ειρήνης και δημοκρατίας που γέννησε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. 

“Η Ευρώπη μεταμόρφωσε την Κύπρο των γυάλινων κορμών σε μια χώρα με ισχυρά δημοκρατικά θεμέλια. Η συνταγματική μας τάξη και δημοκρατική μας πρακτική όχι μόνο εμπλουτίστηκε από τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά οι θεσμοί μας άντεξαν και το μεγάλο βάρος των πρόσφατων πολυκρίσεων” τόνισε με έμφαση ο έμπειρος διπλωμάτης Νίκος Αιμιλίου.  

Συνεχίζοντας, ο κ. Αιμιλίου ανέφερε ότι “η θέση μας στον κόσμο αναβαθμίστηκε θεαματικά. Ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, μοχλεύσαμε τις εθνικές επιδιώξεις και τις καταστήσαμε ευρωπαϊκές. Τα σύνορά μας είναι πια τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Αβέβαιοι και συχνά επιθετικοί γείτονες γνωρίζουν τώρα την πολλαπλασιαστική ισχύ των επιχειρημάτων μας από την ευρωπαϊκή αντήχηση. Η απήχηση του εθνικού brand ως χώρας ευρωπαϊκής, σίγουρης, φιλόξενης και φυσικά πανέμορφης μας δίνει διακριτό στίγμα ελκυστικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Για το Κυπριακό, ο κ. Αιμιλίου σημείωσε: “Είναι γεγονός ότι σε σχέση με την εθνική μας υπόθεση η προοπτική της ένταξης συνοδεύτηκε από τη σοβαρότερη ίσως προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού. Έκτοτε όμως και κυρίως τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει στον βαθμό που θα έπρεπε να χαράξει μια αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική έναντι της Τουρκίας. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο διολισθαίνει σε μια πορεία προς τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό. Και η ευρωπαϊκή στάση έναντι της Τουρκίας πολύ φοβάμαι πως χαρακτηρίζεται περισσότερο ή καθορίζεται περισσότερο από πρόσκαιρα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα, είναι περισσότερο συναλλακτική παρά στρατηγική. Και, χωρίς μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας, θεωρώ πως και οι δικές μας εθνικές υποθέσεις θα συνεχίσουν να παραμένουν δυσεπίλυτες.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ένωσης, κ. Νίκου Αιμιλίου, στο βίντεο που ακολουθεί

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ