Από: ΔΗΠΑ

Μ. ΚΑΡΟΓΙΑΝ: ΗΠΑ-ΕΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΠΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Μ. ΚΑΡΟΓΙΑΝ: ΗΠΑ-ΕΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΠΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 26, 2024-15:26 View: 4

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν την υποχρέωση να κινηθούν πειστικά και πιεστικά για να αλλάξει η όλη διαδικασία και η στάση της Τουρκίας, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν, μετά την συνεδρίαση του Εθνικού.

Ανέφερε ότι έγινε μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση και τα κόμματα είχαν την ευκαιρία να σχολιάσουν όσα άκουσαν και να τοποθετηθούν σε σειρά ζητημάτων.

Αναφέρθηκε σε τρεις πυλώνες για την παρά πέρα πορεία του Κυπριακού, δηλαδή τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις τουρκοελλαδικές σχέσεις και την διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων με ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν ΗΠΑ και ΕΕ είναι τα τελευταία χρόνια σε πλήρη αρμονία και συνεργασία, και η άποψη και θέση τους έχει σημαντική βαρύτητα.

«Και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνομιλεί και να εμβαθύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ , σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε μέλος της και οι πρωτοβουλίες που πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την τελευταία περίοδο, που ουσιαστικά οδηγούν στην κινητικότητα, αν συνδυαστούν και με πιέσεις από μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ, οδηγούν και σε μια διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι αυτό είναι εύκολο εγχείρημα γιατί η Τουρκία δεν νιώθει αυτή την πίεση καθώς έχει γεωπολιτικά όπλα και δυνατότητες να μπορεί να στέλνει τα δικά της μηνύματα έστω και αν βρίσκεται στριμωγμένη πολλές φορές σε σχέση με τα συμφέροντά της και αυτά των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Είναι ένα γεωπολιτικό μέγεθος, την ίδια ώρα όμως δεν μπορεί να καταλογίσει κάποιος στον Πρόεδρο και στην πλευρά μας ότι δεν παίρνουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες, τουλάχιστον στέλνοντας το μήνυμα ότι εμείς εδώ είμαστε κα θέλουμε να υπάρξουν εξελίξεις και διαπραγματεύσεις, θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, και αυτά τα παραμύθια που έλεγαν την προηγούμενη περίοδο ότι ο Πρόεδρος τάχατες δεν ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού επιβεβαιώνονται από την αντίστροφη ότι κακώς τα λένε», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ξέρουν ποιο είναι το περιεχόμενο της λύσης που πρέπει να υπάρξει και ότι εμείς είμαστε έτοιμοι προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν όμως την υποχρέωση οι ΗΠΑ και η ΕΕ να κινηθούν πειστικά και πιεστικά προς για να αλλάξει η όλη διαδικασία και η στάση της Τουρκίας.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι στη συνεδρίαση του Εθνικού είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για τα ΜΟΕ «γιατί ακούμε δεξιά και αριστερά ότι δεν είναι ικανοποιητικά τα μονομερή που πήραμε».

«Είναι ικανοποιητικά, δόθηκαν αρκετά μονομερή με πρωτοβουλία του Προέδρου υπήρξαν και εισηγήσεις από διάφορα κόμματα εκ των οποίων και το δικό μας το κόμμα, αυτό είχε θετικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινότητα, δεν μπορούμε όμως κάθε φορά που η Τουρκία θα σκληραίνει τη στάση της να φορτώνουμε στη δική μας την πλευρά τις ευθύνες ότι τάχατες δεν ενδιαφερόμαστε για λύση του Κυπριακού», ανέφερε.

Για τη μετανάστευση ανέφερε ότι χαιρέτισαν τις πρωτοβουλίες που πήρε η Κυβέρνηση και ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση οι επαφές στο Λίβανο, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο κύμα της τελευταίας περιόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν αυτά είναι μέτρα σημαντικά αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα που είναι και πολύπλοκο και πολυσύνθετο.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε και στη φαρέτρα της ΕΕ και σε σχέση με τη διεθνή κοινότητα τι άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν, για να υπάρξει ισορροπία γιατί αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι πρωτόγνωρο.

Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε εξάλλου θετική εξέλιξη τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης ήταν σημαντικός για την τελική έκβαση.

Τόνισε όμως την ανάγκη να βρίσκονται και τρόποι για την εφαρμογή τους.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι τα συμφέροντα στην ΕΕ από κάποιες ισχυρές χώρες δεν επιτρέπουν τα συμπεράσματα να αποτυπώνονται και ως εφαρμογή στην πράξη», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι και στο Κυπριακό και σε άλλα σημαντικά ζητήματα είναι η ώρα των πράξεων και των έργων, και ότι όσα πιο λίγα λέγουμε και όσα περισσότερα πράττουμε τόσο καλύτερα βοηθάμε και τον τόπο μας και είμαστε και πιο αποτελεσματικοί.

Ανέφερε ότι  αρκετά πράγματα πρέπει να γίνονται με διακριτικό τρόπο και να μην προαναγγέλλονται και διαβεβαίωσε ότι από πλευράς τους θα συνεχίσουν «να είναι νούσιμοι, σοβαροί και συγκροτημένοι με προτάσεις, στο πλαίσια της εθνικής συνεννόησης, συναίνεσης και συλλογικότητας».

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ