Από: ΚΟΕΑΣ

Αλέξανδρος Πουρσανίδης: Από την Ουγγαρία «σημαδεύει»... Ρώμη και Παρίσι

Αλέξανδρος Πουρσανίδης: Από την Ουγγαρία «σημαδεύει»... Ρώμη και Παρίσι
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 26, 2024-13:30 View: 10

Κάποιες φορές η ζωή κάνει τα δικά της παιχνίδια, και δυσκολεύει κάθε όνειρο, κάθε στόχο, κάθε επιθυμία, κάθε προγραμματισμένη διαδρομή. Απρόσμενα και εντελώς ξαφνικά έρχονται κάποιες ανατροπές στη δεδομένη καθημερινή συνήθεια, τις οποίες θα πρέπει να είσαι αρκετά δυνατός ψυχικά για να τις αντιμετωπίσεις και να βρεις τη δύναμη να προχωρήσεις. Για τον Αλέξανδρο Πουρσανίδη και αρκετά άλλα παιδιά των ρίψεων, η 1η Φεβρουαρίου 2024 ήταν η ημέρα που τους αναποδογύρισε όλο τον κόσμο. Η ημέρα που τους έκανε να βιώσουν τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή τους. Η ημέρα που τους έκανε να κλάψουν, να θυμώσουν, να θρηνήσουν, να λυγίσουν και να χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Ήταν η ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο προπονητής τους, φίλος τους, αδελφός τους, καθοδηγητής τους, ο «γίγαντας» Κώστας Σταθελάκος, έπειτα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Νότια Αφρική. Από εκείνη την ημέρα τα πάντα ήταν θολά για τους αθλητές του αγαπητού Κώστα, τα πάντα έμοιαζαν ανούσια, ακόμα και η συνέχιση της ενασχόλησής τους με τον στίβο έμοιαζε να κρέμεται από μία λεπτή κλωστή. Όμως, η δύναμη ψυχής που διαθέτουν όλα τα παιδιά της ομάδας τού αξέχαστου Κώστα, τούς βοήθησε στο να συνέλθουν έπειτα από κάποιο διάστημα και να επιστρέψουν στις προπονήσεις, με στόχο να υλοποιήσουν όλα όσα προγραμμάτιζαν μαζί του. Άλλωστε, βρισκόμαστε σε Ολυμπιακή χρονιά και το «βλέμμα» στο Παρίσι παραμένει «καρφωμένο» από όλους…

Ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης, ο οποίος επανήλθε στον πρωταθλητισμό το 2019, έπειτα από παρότρυνση του μ. Κώστα Σταθελάκου, και υπό τις οδηγίες του οποίου έφτασε στις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του, δεν θέλησε αυτό το διάστημα να παραμείνει Κύπρο ή να πάει στην Ελλάδα, γιατί τα πάντα θα του θύμιζαν τον Κώστα. Γι’ αυτό πήρε μία μεγάλη και πολύ δύσκολη απόφαση, να μεταβεί στην Ουγγαρία και στην πόλη Σομπατέλι, και να τεθεί υπό των οδηγιών του Νέμεθ Σολτ, προπονητή του χάλκινου παγκόσμιου πρωταθλητή Μπεντς Χάλας. «Η απόφασή μου ήταν πάρα πολύ δύσκολη, όμως ήθελα να αλλάξω εικόνες. Κι επειδή γνωριζόμουν με τους Ούγγρους, αφού πέρσι κάναμε προετοιμασία στο εθνικό κέντρο ρίψεων στο Σομπατέλι, μίλησα μαζί τους και μπήκα στην ομάδα τους. Άλλωστε, έχουν παράδοση οι Ούγγροι στη σφυροβολία. Για μένα είναι μία τεράστια αλλαγή, στο μέσο μίας Ολυμπιακής χρονιάς κι ελπίζω να μου βγει σε καλό. Πολλοί θα σταματούσαν, όμως εγώ προχωρώ και θα κάνω ό,τι μπορώ για να πετύχω τους στόχους μου, με όλα αυτά που έγιναν. Μπορεί κάποιοι να με κρίνουν για ένα αποτέλεσμα πάνω σε ένα χαρτί, όμως κανείς δεν θα γνωρίζει τι είναι αυτό που πέρασα και το τι αισθάνομαι…», μας είπε ανάμεσα σε άλλα ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης, στη συνάντηση που είχαμε στην επιστροφή για τρεις εβδομάδες στην Κύπρο, με τη νέα ομάδα του. Να μην ξεχνάμε ότι οι Ούγγροι σφυροβόλοι και πάρα πολλοί βορειοευρωπαίοι, προτιμούν την Κύπρο για την προετοιμασία τους, εξαιτίας των καλύτερων καιρικών συνθηκών που έχουμε. Έτσι, και η ομάδα του Νέμεθ Σολτ βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ΓΣΠ στη Λευκωσία για τρεις εβδομάδες, από το τέλος Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου.

Το πρώτο διάστημα στην Ουγγαρία, ήταν ένα στάδιο προσαρμογής για τον Αλέξανδρο Πουρσανίδη, όμως στα σίγουρα υπάρχει μία τεράστια διαφορά από την Κύπρο. «Εκεί που μένουμε κάνει πάρα πολύ κρύο και δυσκολεύομαι αρκετά με τις καιρικές συνθήκες, που είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που έχουμε στην Κύπρο, αλλά πρέπει να προσαρμοστώ. Σε ό,τι αφορά τις προπονήσεις είναι πολύ σκληρές, όμως σιγά – σιγά το σώμα μου συνηθίζει. Αυτήν τη στιγμή οι βολές μου δεν είναι όσο μεγάλες θα ήθελα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μέσα από τους αγώνες θα ξεκολλήσω και θα βγάλω τις επιδόσεις που χρειάζομαι για να ανέβω στην παγκόσμια κατάταξη», μας εξήγησε ο πρωταθλητής μας στη σφυροβολία, ο οποίος έχει ως πρωταρχικό του στόχο να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης και βλέποντας την πορεία τους το επόμενο διάστημα, θα διαπιστώσει αν είναι σε θέση να κυνηγήσει και τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι το μεγάλο όνειρό του.

Τις επόμενες ημέρες ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης θα μπει στην αγωνιστική περίοδο, με την αρχή να την κάνει την Παρασκευή (27/4) στην πόλη Βέσπρεμ της Ουγγαρίας σε Ημερίδα ρίψεων σφυροβολίας ανδρών / γυναικών και δισκοβολίας ανδρών. Στις 8 Μαΐου θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, για το 4ο Αλεξανδρινό μίτινγκ (τσιάλεντζερ), στη μνήμη Γεώργιου Πάντου. Ακολούθως θα επιστρέψει στην Κύπρο για το «χάλκινο» διεθνές μίτινγκ ΕΚΟ Cyprus International Athletics Meeting (17/5) στο Τσίρειο, κι από εκεί θα φύγει την επόμενη ημέρα με προορισμό τα Χανιά, για το «χάλκινο» επίσης διεθνές μίτινγκ «Βενιζέλεια – Χανιά» (19/5) και θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του τον Μάιο με τη συμμετοχή του στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα της Σμύρνης (25-26 Μαΐου). Σε αυτούς τους αγώνες ο Πουρσανίδης θα προσπαθήσει να έχει μεγάλες βολές, ούτως ώστε με το τέλος του Βαλκανικού Πρωταθλήματος να έχει εξασφαλισμένη τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης (7-12 Ιουνίου). Να σημειώσουμε ότι, αυτήν τη στιγμή, ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης είναι μόλις μία θέση έξω από τους 30 που θα προκριθούν στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης (31ος με 1127 βαθμούς). Γι’ αυτό έχει μπροστά του ακόμα ένα κίνητρο για να έρθουν οι μεγάλες βολές το επόμενο διάστημα.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπό τις οδηγίες του αείμνηστου Κώστα Σταθελάκου, ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης σημείωσε μεγάλη βελτίωση στη σφυροβολία και έφτασε σε πολύ σημαντικές επιτυχίες. Στις 28 Απριλίου του 2021 ο Πουρσανίδης κατέγραψε την κορυφαία επίδοση στην καριέρα του με 74,05μ., που είναι η 2η όλων των εποχών, πίσω μόνο από τον μ. Σταθελάκο (75,32μ.). Το 2022 ήταν, ίσως, η κορυφαία χρονιά στην καριέρα του Αλέξανδρου Πουρσανίδη, αφού κατέκτησε τα πρώτα του μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, κερδίζοντας αρχικά το ασημένιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν και ακολούθως το χάλκινο στους Κοινοπολιτειακούς του Μπέρμιγχαμ!!! Οι επιτυχίες αυτές και η σταθερότητά του τον οδήγησαν τον Αύγουστο για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετέχοντας στα προκριματικά της σφυροβολίας στο Μόναχο (21ος, 70,56μ.). Ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2023, κατάφερε να ζήσει άλλο ένα όνειρο για κάθε αθλητή, λαμβάνοντας μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (27ος/35, με 71,63μ.). Κι από τη στιγμή που κατάφερε να μπει στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου, θέλει να παραμείνει εκεί. Να του ευχηθούμε κάθε επιτυχία και να υλοποιήσει κάθε όνειρό του.

* Στη φωτογραφία, από την επίσκεψη της νέας ομάδας του Αλέξανδρου Πουρσανίδη στις εγκαταστάσεις του ΓΣΠ στη Λευκωσία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ

Ημερομηνία γέννησης: 23/01/1993

Τόπος γέννησης: Πάφος

Τόπος διαμονής: Λευκωσία

Σύλλογος: Γ.Σ. Κόροιβος Πάφου

Προπονητής: Νέμεθ Σολτ

Αγώνισμα: Σφυροβολία

Ατομική επίδοση: 74,05μ. (28/04/2021, Λευκωσία)

Παγκόσμια κατάταξη (έως 23/4/24): 51ος με 1139 βαθμούς

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

3ος Κοινοπολιτειακοί Αγώνες 2022, Μπέρμιγχαμ

2ος Μεσογειακοί Αγώνες 2022, Οράν

4ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 2012, Βαρκελώνη

2ος Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας 2010, Σιγκαπούρη

3ος Παγκόσμια Γυμνασιάδα 2009, Ντόχα

8ος Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων 2021, Σπλιτ

7ος Τελικοί NCAA 2017, Γιουτζίν

9ος Τελικοί NCAA 2015 και 2016, Γιουτζίν

4ος Βαλκανικό Πρωτάθλημα 2021, Σμεντέρεβο

Print Friendly, PDF & Email

Adblock test (Why?)

Read this on ΚΟΕΑΣ