Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του Ύψωνα

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του Ύψωνα
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 26, 2024-10:20 View: 11

26-04-2024 10:20

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του Ύψωνα

Την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης αποβλήτων, την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των τοπικών κοινωνιών και περιβαλλοντικά ζητήματα συζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξη και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου με τον Δήμαρχο του Ύψωνα κ. Παντελή Γεωργίου και εκπροσώπους της Τοπικής Αρχής, στο Υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Υπουργός ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο για το πιλοτικό πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετω με προπληρωμενο καδο», το οποίο εφαρμόζεται από το 2021 στα δημοτικά όρια του Ύψωνα. «Στόχος του», είπε ο κ. Γεωργίου, «είναι η ανακύκλωση PMD και χαρτιού, με προγραμματισμό την επέκτασή του και σε οργανικά σύμμικτα και πράσινα απόβλητα.»

Η δρ Παναγιώτου χαιρέτισε την πρωτοβουλία, τονίζοντας πως το Υπουργείο σκοπεύει να αξιολογήσει την πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης αποβλήτων που υλοποιούνται από Τοπικές Αρχές και επικεντρώνονται στη διαλογή στην πηγή και χωριστή συλλογή, στοχεύοντας στη μείωση αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Στόχος, σημείωσε η Υπουργός, είναι η άμεση εφαρμογή του Συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ (ΠΟΠ)» από τα Συμπλέγματα Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία θα αποτελέσουν το όχημα για τη μετάβαση σε μια Πράσινη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία.

Περαιτέρω, συζητήθηκαν άλλα θέματα που απασχολούν τον Δήμο, όπως περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ έμφαση δόθηκε στις προκλήσεις της ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης στις τοπικές κοινωνίες. Επισημάνθηκε σχετικά η αναγκαιότητα αλλαγής κουλτούρας των κατοίκων σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων, ως βασικό βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η συνάντηση με τον Δήμο Ύψωνα εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που διενεργεί η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης με τις Τοπικές Αρχές. Οι συναντήσεις έχουν ως στόχο τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν στη διαχείριση αποβλήτων στη διαλογή στην πηγή, ενόψει και των συμπλεγμάτων που δημιουργούνται με την επικείμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και γεωργική πολιτική.

(ΕΦυς/ΕΠ/ΝΖ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης