Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του έργου Αποκατάστασης και Επέκτασης της παλιάς Δημοτικής Αγοράς, το οποίο θα φιλοξενήσει το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του έργου Αποκατάστασης και Επέκτασης της παλιάς Δημοτικής Αγοράς, το οποίο θα φιλοξενήσει το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 23, 2024-19:01 View: 15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του έργου Αποκατάστασης και Επέκτασης της παλιάς Δημοτικής Αγοράς, το οποίο θα φιλοξενήσει το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία

Με μεγάλη χαρά συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση για να εγκαινιάσουμε αυτό το πολύ σημαντικό έργο του Δήμου Λευκωσίας, το οποίο αφορά στον σημαντικό τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς Παλιού Δημαρχείου Λευκωσίας, εδώ στο κέντρο της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας, ακριβώς δίπλα από την πράσινη γραμμή, τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, θα αποτελεί από τώρα και στο εξής σημείο αναφοράς και πρότυπο κέντρο επιχειρηματικής προοπτικής στον τομέα της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας.

Ως γνωστό, το παλιό κτήριο της Δημοτικής Αγοράς Παλιού Δημαρχείου ήταν για την εποχή του ένα πρωτοποριακό, μοντέρνο και ταυτόχρονα έξυπνα λειτουργικό κτήριο. Συνδύαζε την τότε μοντέρνα αρχιτεκτονική και τη λειτουργικότητα στους χώρους και προοριζόταν τόσο για στέγαση της Δημοτικής Αγοράς όσο και για στέγαση των Γραφείων του Δήμου Λευκωσίας.

Έναν αιώνα μετά, σε μια άλλη εποχή με νέα δεδομένα, νέες προκλήσεις σε όλους τους τομείς, ο Δήμος Λευκωσίας πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά, μετατρέποντας το διατηρητέο πλέον κτήριο της Δημοτικής Αγοράς, με άξονα την πρώτη του δομή και χρησιμότητα, σε ένα κέντρο φιλοξενίας και στέγασης επαγγελματιών και επαγγελμάτων της κοινωνίας του σήμερα, στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας.

Η συντηρημένη πλέον Δημοτική Αγορά, μετά από επιστημονική, εμπεριστατωμένη και καθόλα άψογη από τεχνικής και αισθητικής πλευράς μελέτη σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την περιοχή, την πρωτεύουσα και την Κύπρο μας, στεγάζοντας ένα Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία CYENS και οι χώροι της θα προσφέρονται πλέον για ερευνητικά εργαστήρια, συνέδρια, εκθέσεις και επιχειρήσεις στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας.

Τόσο το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία CYENS όσο και τα υπόλοιπα άλλα Κέντρα Αριστείας στον τόπο μας στηρίζονται ουσιαστικά από την Κυπριακή Δημοκρατία – χρειάζεται και η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να γίνει η σχετική διεκδίκηση – μέσω της θεσμικής χρηματοδότησης και της ανάπτυξης Μηχανισμού Στήριξης και, όντως, διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά μας για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας.

Η συνεισφορά των Κέντρων Αριστείας προς την πατρίδα μας είναι ουσιαστικής σημασίας και συμβάλλει τα μέγιστα στη στοχευμένη πολιτική μας για ενίσχυση, ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, στόχους που ανταποκρίνονται και συμβαδίζουν και με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως Κυβέρνηση, έχουμε θέσει συνειδητά υψηλούς στόχους για ανάπτυξη στους τομείς της τεχνολογίας και της διασύνδεσης της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματική καινοτομία. Αυτό που είναι σημαντικό την ίδια στιγμή είναι η εμπορευματοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας. Είναι σημαντική η έρευνα και η καινοτομία, είμαστε εδώ για να τη στηρίξουμε αλλά κάποια στιγμή αυτά τα Κέντρα Αριστείας πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Αυτός είναι και ο στόχος της ίδιας της ΕΕ και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα πρώτα χρόνια για να φτάσουμε στον στόχο της εμπορευματοποίησης και, κατ΄επέκταση, της αυτοχρηματοδότησης.

Πριν καταλήξω, επιτρέψτε μου να επισημάνω πως όποτε παρευρίσκομαι σε τελετές εγκαινίων παρόμοιων έργων, αλλά και γενικότερα, πάντα εκπλήσσομαι από το άψογο αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα. Ως Κυβέρνηση πραγματικά στηρίζουμε και επιδιώκουμε τέτοιου είδους συνέργειες, ειδικότερα σε έργα κοινής ωφελείας και δημόσιου συμφέροντος. Ειδικά, έργα όπως το σημερινό, φανερώνουν έμπρακτα τι αποτελέσματα μπορεί να προσφέρει η δυναμική, η φαντασία, το όραμα, η όρεξη για δουλειά.

Και γι’ αυτό, φίλε Δήμαρχε, θέλω να συγχαρώ κι εσένα και τους συνεργάτες σου στο Δημοτικό Συμβούλιο, γι’ αυτό το πολύ σπουδαίο έργο. Θεωρώ ότι από όλα τα έργα που εγκαινιάσαμε αυτόν τον πρώτο χρόνο που βρίσκομαι στη διακυβέρνηση της χώρας αποτελεί ορόσημο για τη σύγχρονη Ιστορία του Δήμου.

(ΡΜ/ΕΠ/ΝΖ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης