Παγκόσμια Ημέρα Γης

Παγκόσμια Ημέρα Γης
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 22, 2024-14:18 View: 12

Κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης η οποία καθιερώθηκε στις 22 Απριλίου το 1970 και γιορτάζεται κάθε χρόνο ως υπενθύμιση, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό, πράσινο και οικολογικό πλανήτη. 

Η Γη μας, βρίσκεται υπό τη διαρκή απειλή της κλιματικής κρίσης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μετατρέπονται σε νέα κανονικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η προστασία του πλανήτη αποτελεί επιτακτική ανάγκη και χρειάζεται άμεση παγκόσμια κινητοποίηση, βάσει ενός οργανωμένου οικολογικού προγράμματος και οικολογικών προτάσεων. 

Όσον αφορά την Κύπρο, τα θέματα οικολογίας και πράσινης ανάπτυξης βρίσκονται διαχρονικά πολύ χαμηλά στην καθημερινή πρακτική των κυβερνήσεων, θυσιάζοντας πολλές φορές περιβάλλον στο βωμό του χρήματος και της ανάπτυξης. 

Η «Πράσινη Ανάπτυξη» θα μπορεί να υλοποιηθεί στην Κύπρο, μόνο μέσα από ένα συγκροτημένο πρόγραμμα που να αποσκοπεί κυρίως στην οικονομική και στην περιβαλλοντική αειφορία. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελούν σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού της «Πράσινης Ανάπτυξης». 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε εισηγηθεί και καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες στοχεύουν και στην κλιματική δικαιοσύνη. Ανάμεσα σε άλλα έχουμε εισηγηθεί: 

  • Επενδύσεις για το κοινό καλό όλων των πολιτών στους τομείς της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
  • Τη στροφή και την εφαρμογή βιώσιμων μεταφορών για όλους,
  • Τη δημιουργία ενός οικιστικού περιβάλλοντος βασισμένου στην ποιότητα ζωής με προώθηση μικρών και μεγάλων δημόσιων έργων που θα μπορούν να δώσουν νέες θέσεις εργασίας,
  • Την ορθολογιστική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων,
  • Την ορθολογιστική διαχείριση των αποβλήτων και
  • Την αλλαγή προσανατολισμού στον τουρισμό προς νέες μορφές.

Εμείς επιμένουμε και πιέζουμε, για να εφαρμοστεί επιτέλους μια δίκαιη οικολογική πολιτική. Επιβάλλονται σωστοί σχεδιασμοί για να επιτευχθούν η προστασία του περιβάλλοντος, η αειφορία και η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας με δίκαιο τρόπο και για όλους τους πολίτες. 

Είναι με αυτές τις προτάσεις που η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στα θέματα που αφορούν την πράσινη πολιτική.

Είναι τέτοιου είδους προτάσεις που επιβάλλεται να κατατίθενται στην Ευρωβουλή.

Είναι για αυτές τις προτάσεις που καλούμε όλους να ρίξουν πράσινο στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου.

Adblock test (Why?)

Read this on Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών