Από: KitasWeather

Γύρω στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα οι θερμοκρασίες έως την Κυριακή – Εκτόξευση της θερμοκρασίας από εβδομάδας

Γύρω στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα οι θερμοκρασίες έως την Κυριακή – Εκτόξευση της θερμοκρασίας από εβδομάδας
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 19, 2024-09:28 View: 13

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα κυλήσει το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας, με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και διαστήματα αυξημένων νεφώσεων. Η πυκνή σκόνη που επηρέαζε χθες την περιοχή μας έχει υποχωρήσει σχεδόν εντελώς, ωστόσο νέα μεταφορά σκόνης αναμένεται αύριο Σάββατο, η οποία όμως θα είναι πιο αραιή σε σχέση με χθες Πέμπτη στην επιφάνεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σήμερα, μικρή άνοδο αύριο και εκ νέου πτώση την Κυριακή. Την ερχόμενη εβδομάδα, εξαιρετικά έως ακραία θερμή για την εποχή αέρια μάζα θα επηρεάσει προοδευτικά την περιοχή μας, με τον υδράργυρο στα μέσα της εβδομάδας να φτάνει ή και να ξεπερνά τοπικά τους 36-37 βαθμούς Κελσίου κυρίως σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού ενώ αναμένεται και η μεταφορά σκόνης και αυξημένων υψηλών/μέσων νεφώσεων.

Σήμερα Παρασκευή, βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί προοδευτικά προς την Ελλάδα, ακολουθώντας στη συνέχεια μια βορειοανατολική πορεία προς Τουρκία – Μαύρη Θάλασσα. Το χαμηλό αυτό έχει ανασηκώσει αραιή σκόνη καθώς επεκτείνεται μέχρι την βόρειο Αφρική, η οποία θα κινηθεί προοδευτικά προς την περιοχή μας αύριο Σάββατο και η οποία θα είναι περιορισμένη κυρίως μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και ανατολικά ενώ παράλληλα θα παρατηρηθούν και λίγες υψηλές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω, φτάνοντας γύρω στους 24 έως 27 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 23 έως 25 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Παρασκευή (19/04/2024)

Αύριο Σάββατο, το βαρομετρικό χαμηλό θα έχει κινηθεί βορειοανατολικά και θα βρίσκεται στην βόρεια Τουρκία.

Στην περιοχή μας ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος από μέσες και υψηλές νεφώσεις. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των μέσων και υψηλών νεφώσεων, ωστόσο στο δυτικό 1/3 του νησιού θα παρατηρoύνται χαμηλές νεφώσεις ενώ παράλληλα νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, χωρίς να αποκλείονται . Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, η οποία στην επιφάνεια θα είναι αραιή.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 25 έως 28 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 23 έως 26 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Σάββατο (20/04/2024)

Την Κυριακή, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με επέκταση προς κεντρική Μεσόγειο ενώ βαρομετρικό χαμηλό στην Αφρική θα κινηθεί προοδευτικά βορειοανατολικότερα προς την Μεσόγειο φέρνοντας σε δεύτερο χρόνο σκόνη.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 23 έως 26 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 22 έως 25 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 13 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (21/04/2024)

Στις αρχές της νέας εβδομάδας, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα κινηθεί νοτιοδυτικότερα επηρεάζοντας και την νοτιοδυτική Ευρώπη με επέκταση προς την βορειοδυτική Αφρική. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σφήνα έξαρσης να ανηφορίσει προς την ανατολική Μεσόγειο ενώ θα παρατηρηθεί προοδευτικά και η μεταφορά εξαιρετικά έως ακραία θερμών για την εποχή αερίων μαζών, με τον υδράργυρο να σημειώνει σταδιακή αισθητή άνοδο, για να φτάσει στα μέσα της εβδομάδας σε άκρως καλοκαιρινά επίπεδα, με μέγιστες που θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν τοπικά τους 36-37 βαθμούς Κελσίου κυρίως σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού. Παράλληλα, βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα εισέρχονται στην κεντρική Μεσόγειο από την Αφρική και θα κινούνται βόρεια/βορειοανατολικά θα μεταφέρουν κατά διαστήματα σκόνη αλλά και αυξημένες υψηλές/μέσες νεφώσεις στην περιοχή μας.

Στην πιο κάτω εικόνα βλέπετε πως η εξαιρετικά έως ακραία θερμή για την εποχή αέρια μάζα που θα μας επηρεάσει στα 850 hPa (~1.5 χιλιόμετρο πάνω από την επιφάνεια) θα είναι έως και 12-14 βαθμούς Κελσίου πάνω της κανονικής.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (24/04/2024)

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather