Μήνυμα Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Μήνυμα Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 01, 2024-17:16 View: 13

01-05-2024 17:16

Μήνυμα Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

1η Μαΐου 2004, η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζει για πρώτη φορά στην Κύπρο. Η μικρή μας πατρίδα, κατακτά το δικό της αστέρι στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και αγγίζει ένα μεγάλο όραμα. Ένα όραμα που της εξασφαλίζει πολιτικό εκτόπισμα πολύ μεγαλύτερο του γεωγραφικού της μήκους και πλάτους. Της διασφαλίζει μια θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στο φυσικό της χώρο, όπου την ενώνουν οι ίδιες αρχές και πανανθρώπινες αξίες: Της δημοκρατίας, της συμπερίληψης, της ενότητας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου, στις ατομικές ελευθερίες. 

Το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα αναδύθηκε ως πυλώνας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας, μέσα από τα ερείπια και τη φρίκη ενός Παγκοσμίου Πολέμου. Ίσως να μην είναι τέλειο. Έχει όμως τα πιο γερά θεμέλια  για να κτίσουμε την Ευρώπη που θέλουμε και να επενδύσουμε στο αύριο. 

Ως ισότιμο κράτος μέλος συμμετέχουμε ενεργά, συνδιαμορφώνουμε πολιτικές προς όφελος των πολιτών, αξιοποιούμε διασυνδέσεις, επαφές και κάθε προοπτική που μας παρέχει η κοινοβουλευτική διπλωματία. Χτίζουμε γέφυρες, διεκδικούμε και έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα, αντιμετωπίζουμε από κοινού, με πνεύμα αλληλεγγύης τις μεγάλες προκλήσεις: Μεταναστευτική, ενεργειακή, υγειονομική, επισιτιστική κρίση. 

Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε κάθε επιβουλή. Και με ασπίδα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες ζητούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο και για τη χώρα μας. Να κάνουν τα λόγια πράξη. Το Κυπριακό είναι Ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρώπη, ναι, δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος είναι μοιρασμένη. 

Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη που έχουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Κανένα κράτος δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει μόνο του τις μεγάλες προκλήσεις. Και τίποτα δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα αλλάζουν. Και έχουμε και λόγο και ρόλο να διαδραματίσουμε. Ας μην απέχουμε σ’ αυτή τη συνάντηση με την ιστορία. Άλλωστε εμείς είμαστε η Ευρώπη. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης