Να υπάρξει τιμωρία για τις παράνομες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους

Να υπάρξει τιμωρία για τις παράνομες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 19, 2024-07:27 View: 15

Επιτέλους βγήκε στην επιφάνεια μια γνωστή στους κομματικούς κύκλους σαθρή κατάσταση σε ότι αφορά την διαδικασία πιστοποίησης της μόνιμης διαμονής από τους κοινοτάρχες.

Είναι σε όλους γνωστό ότι τα μεγάλα κόμματα στήνουν σε κάθε εκλογή μηχανισμό μαζικών εγγραφών και μετακινήσεων ψηφοφόρων.

Αυτό συμβαίνει γιατί κακώς ακόμα ισχύει στην Κύπρο η πιστοποίηση του κοινοτάρχη για την μόνιμη διαμονή, που αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο ή την οποιαδήποτε αλλαγή εκλογικής περιφέρειας.

Στις δημαρχούμενες περιοχές είναι γνωστό ότι οι κοινοτάρχες δεν εκλέγονται αλλά διορίζονται από τον υπουργό Εσωτερικών κατόπιν εισήγησης των κομμάτων. Πρόκειται δηλαδή στην πλειοψηφία τους για κομματικούς εγκάθετους. Τα κόμματα απευθύνονται λοιπόν στους κομματικούς κοινοτάρχες οι οποίοι ως πειθήνια όργανα εκτελούν την αποστολή τους, δηλαδή πιστοποιούν πλαστώς την μόνιμη διαμονή των κομματικών ψηφοφόρων.

Για να συμπληρωθεί η απάτη τα κόμματα μαζεύουν όλες τις αιτήσεις και τις καταθέτουν στο τέλος της περιόδου, ούτως ώστε η κυβερνητική υπηρεσία να αδυνατίσει να ελέγξει τις αιτήσεις. Οι αιτήσεις γίνονται μαζικά δεκτές και απομένει μόνο αν υπάρχουν ενστάσεις να γίνει η διερεύνηση.

Τα μεγάλα κόμματα βολεύονται από αυτή τη σαθρή κατάσταση. Γι αυτό και δεν συναινούν στην πρόταση για αυτόματη εγγραφή των ψηφοφόρων. Γι αυτό απέρριψαν πρόσφατα την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Στ. Παπαδούρης για την χρήση του Μητρώου Πληθυσμού ως εκλογικού καταλόγου, όπως θα γίνει και με τους Τουρκοκύπριους. Αν γινόταν αποδεκτή η εισήγηση του κ. Παπαδούρη δεν θα είχαμε τις χιλιάδες μεταγραφές και τις πλαστές νέες εγγραφές.

Πρέπει να εφαρμοστεί το name and shame. Να δοθούν στη δημοσιότητα ποια κόμματα ή υποψήφιοι κατέθεσαν τις πλαστές αιτήσεις και ποιοι κοινοτάρχες συμμετείχαν σε αυτή την απάτη.

Είναι υποχρέωση του υπουργού Εσωτερικών σε όσες περιπτώσεις αποδειχθεί ότι διορισμένος κοινοτάρχης έχει εμπλακεί σε μαζική παράνομη εγγραφή ψηφοφόρων να ακυρώσει αμέσως τον διορισμό του.

Adblock test (Why?)

Read this on Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών