Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου κατά την Εναρκτήρια Σύνοδο Υπουργών για τους Ωκεανούς κρατών της Κοινοπολιτείας

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου κατά την Εναρκτήρια Σύνοδο Υπουργών για τους Ωκεανούς κρατών της Κοινοπολιτείας
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 18, 2024-18:32 View: 14

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου κατά την Εναρκτήρια Σύνοδο Υπουργών για τους Ωκεανούς κρατών της Κοινοπολιτείας

Είναι μεγάλη μου τιμή να χαιρετίζω αυτή την εκλεκτή συγκέντρωση στην εναρκτήρια Σύνοδο Υπουργών για τους Ωκεανούς κρατών της Κοινοπολιτείας, όπου συγκεντρωθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε μία από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της εποχής μας: την προστασία και τη βιώσιμη χρήση των ωκεανών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας. Ως εκπρόσωποι των διαφορετικών εθνών της Κοινοπολιτείας μοιραζόμαστε μια συλλογική ευθύνη, να διαφυλάξουμε αυτούς τους ζωτικούς πόρους για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Οι θάλασσές μας και οι ωκεανοί μας δεν είναι μόνο πηγή εμπνευσμένης ομορφιάς, αλλά και η ζωογόνος δύναμη του πλανήτη μας. Ρυθμίζουν το κλίμα μας, παρέχουν τροφή σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και υποστηρίζουν αμέτρητα είδη θαλάσσιας ζωής. Ωστόσο, παρά την ανυπέρβλητη σημασία τους, οι ωκεανοί μας αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την υπεραλίευση, τη ρύπανση από πλαστικά και την καταστροφή των οικοτόπων είναι μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις, που υποβαθμίζουν με ταχείς ρυθμούς το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι απειλές αυτές όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, αλλά θέτουν επίσης σε κίνδυνο τη διαβίωση των παράκτιων κοινοτήτων, οι οποίες εξαρτώνται από την αλιεία. Περαιτέρω, υπονομεύουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

Ως θεματοφύλακες των ωκεανών είναι υποχρέωσή μας να αναλάβουμε επείγουσα και αποφασιστική δράση για να αναστρέψουμε αυτές τις ανησυχητικές τάσεις. Ευελπιστώ ότι θα συνεργαστούμε για να θεσπίσουμε ισχυρά μέτρα διατήρησης, να επιβάλουμε βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές και να καταπολεμήσουμε τη ρύπανση στην πηγή της. Αυτό απαιτεί μια συντονισμένη και πολύπλευρη προσέγγιση, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας και οι τοπικές κοινότητες.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας πρέπει να βρίσκεται η δέσμευση για την προώθηση της γνώσης για τους ωκεανούς και η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Η εκπαίδευση και η δέσμευση του κοινού είναι ουσιαστικά εργαλεία για την ενθάρρυνση ανάληψης δράσης και την καλλιέργεια κουλτούρας βιώσιμης διαχείρισης των ωκεανών μας.

Ως μέλη της Κοινοπολιτείας έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε ως παράδειγμα συλλογικής και αποφασιστικής προστασίας των ωκεανών μας. Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία αυτή με θάρρος και αποφασιστικότητα, γνωρίζοντας ότι το μέλλον του πλανήτη μας εξαρτάται από τις δράσεις που αναλαμβάνουμε σήμερα.

Εν κατακλείδι, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στις αρχές της αειφορίας, της ισότητας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου με την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και την περαιτέρω συνεργασία, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους ωκεανούς μας για τις επόμενες γενιές. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον με υγιή ωκεάνια συστήματα, όπου η θαλάσσια ζωή θα μπορεί να ευδοκιμεί.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχές για μια παραγωγική, διαφωτιστική και απόλυτα ευχάριστη διαμονή. Εύχομαι ο χρόνος που θα περάσουμε μαζί να σημαδευτεί από γόνιμες συζητήσεις, ουσιαστικές συνδέσεις και αναμνήσεις, που θα διαρκέσουν πολύ καιρό μετά τον αποχωρισμό μας.

Καλώ τώρα στο βήμα την Εξοχότατη Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας, Εντιμότατη Patricia Scotland KC για τον χαιρετισμό της.

Σας ευχαριστώ. 

(ΕΦυς/ΑΦ/ΓΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης