Ας είναι σήμερα η τελευταία «τελευταία ημέρα εγγραφής» στους εκλογικούς καταλόγους

Ας είναι σήμερα η τελευταία «τελευταία ημέρα εγγραφής» στους εκλογικούς καταλόγους
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 02, 2024-13:41 View: 19

Τελευταία ημέρα η Τρίτη 2 Απριλίου 2024, για την υποβολή αιτήσεων για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για τις επερχόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι νέοι που θα συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και την 9η Ιουνίου 2024 (δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 9 Ιουνίου 2006).

Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης για ψηφοφορία σε εκλογικό κέντρο του εξωτερικού, θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι και τα μεσάνυχτα της 2ας Απριλίου 2024.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων με αυτή την αφορμή επανέρχεται στο θέμα της αυτόματης εγγραφής όλων των νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Υπενθυμίζεται ότι στις Ευρωεκλογές οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι δεν απαιτείται να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο αφού αρκεί η αυτόματη εγγραφή στο αρχείο πληθυσμού. Ως Κίνημα Οικολόγων έχουμε ζητήσει να εφαρμοστεί η ίδια ρύθμιση και για τους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους, δηλαδή να μην χρειάζεται η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Έτσι θα αποκτούν αυτόματα δικαίωμα να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές όλοι όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, αλλά και οι περίπου 170 χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Δυστυχώς η πρότασή μας εκκρεμεί ακόμα ενώπιον της Βουλής της Αντιπροσώπων με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το δημοκρατικό δικαίωμα του “εκλέγειν”.

Θυμίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση μας με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές το πρόβλημα αυτό θα έχει λυθεί καθώς έχει ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο που προνοεί την αυτόματη εγγραφή των νέων ψηφοφόρων.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτή θα είναι η τελευταία… τελευταία ημέρα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.

Adblock test (Why?)

Read this on Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών