Από: ΑΚΕΛ

Η ανικανότητα και η πιθανή εξυπηρέτηση συμφερόντων οδήγησαν σε σκάνδαλα και στη «πράσινη» φορολογία

Η ανικανότητα και η πιθανή εξυπηρέτηση συμφερόντων οδήγησαν σε σκάνδαλα και στη «πράσινη» φορολογία
Δημοσιεύθηκε: Μαρτίου 27, 2024-09:15 View: 17

Η ανικανότητα και η πιθανή εξυπηρέτηση συμφερόντων οδήγησαν σε σκάνδαλα και στη «πράσινη» φορολογία

Δήλωση Κώστα Κώστα, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Θα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά ότι αυτή την ώρα, που ο κόσμος πληρώνει πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα κίνησης, τριακόσια εκατομμύρια πέρσι και φέτος ίσως πάνω από τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ για τις εκπομπές των ρύπων, πολύ υψηλές τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης, δανειστικά επιτόκια με δέκα αυξήσεις χωρίς να έχουμε ακόμη έστω μικρές μειώσεις και γενικότερες αυξήσεις λόγω των επιθέσεων των Χούθι, δεν είναι η ώρα τώρα να επιβληθεί η πράσινη φορολογία.

Σήμερα, στην Επιτροπή Εμπορίου είχαμε την παραδοχή από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εντόπισε αδυναμίες και εμείς διερωτόμαστε αν όλα αυτά που συμβαίνουν με τους ρύπους, όλα αυτά που συνέβησαν με την μη κάλυψη του στόχου στις μεταφορές, όλα αυτά που συνέβησαν με τα σκάνδαλα με τους ΟΕΔΑ όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έδωσε λεφτά, φτιάξαμε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και εξακολουθούμε να θάβουμε τα σκουπίδια, είναι όντως αδυναμίες. Είναι ανικανότητα, προχειρότητα, πιθανή εξυπηρέτηση συμφερόντων και τεράστια σκάνδαλα, τα οποία καλείται σήμερα ο πολίτης να πληρώσει.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι Πρωταπριλιά και δεν θα είναι ψέμα ότι σταματά ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα 8,3 σεντς όπως επίσης και ότι θα προστεθεί περεταίρω αύξηση 5 σεντς λόγω του λεγόμενου πράσινου φόρου.

Θα υπενθυμίσω ακόμη μια φορά ότι ο βοηθός Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας το 2019, μας είπε ότι «ένα μόνο σεντ αύξησης στις τιμές των καυσίμων ετησίως, επιφέρει κέρδη στις εταιρίες οκτώ με δέκα εκατομμύρια».

Αυτά όλα γιατί πρέπει να τα πληρώνει ο κόσμος; Σε αυτό τον τόπο πότε επιτέλους δεν θα έχουμε ευθύνες αλλά θα έχουμε και υπεύθυνους; Όλα αυτά τα εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα έβαλε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δυστυχώς με την σύμφωνη γνώμη – όπως ξεκαθάρισε σήμερα –  της προηγούμενης κυβέρνησης και σήμερα έρχεται ο κόσμος κυριολεκτικά και μεταφορικά να πληρώσει τον λογαριασμό.

Σήμερα ακούσαμε για νέο πράσινο φόρο στο νερό, στα ξενοδοχεία, στα αεροπλάνα, στα πλοία, στα καύσιμα κίνησης, στα καύσιμα που χρειάζονται οι βιομηχανίες για να λειτουργήσουν, στην διαχείριση αποβλήτων και για το θάψιμο σκουπιδιών. Έχουμε δηλαδή ακούσει τόσες πολλές νέες φορολογίες τις οποίες θα πληρώσει ο κόσμος χωρίς να φταίει σε τίποτα. Έμεινε ειλικρινά να μπει φόρος στην αναπνοή μας.

Είχαμε ζητήσει από την Επιτροπή ως κόμμα εδώ και πάρα πολύ καιρό, συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβρη από την νέα κυβέρνηση, να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβληθεί η επιβολή αυτής της πράσινης φορολογίας.

Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα, εκπνέει 31 του Μάρτη η προθεσμία και τώρα ουσιαστικά θα αναμένουμε τα σχετικά νομοσχέδια για τις συγκεκριμένες αυξήσεις στις διάφορες φορολογίες.

Πολλά πράγματα θα έπρεπε να γίνουν και δυστυχώς δεν έγιναν τόσα χρόνια είτε γιατί κάποιοι ήταν ανίκανοι είτε γιατί εξυπηρετούσαν συμφέροντα. Είναι αδιανόητο σήμερα ο κόσμος να πληρώνει όλα αυτά τα σκάνδαλα χωρίς να φταίει σε οτιδήποτε.

Κάναμε προτάσεις για το πως μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα, όπως είναι η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών από ΑΠΕ, η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 9%, να γίνουν μειοδοτικοί διαγωνισμοί έργων ΑΠΕ και πολλά άλλα χωρίς δυστυχώς να γίνει τίποτα, φτάνοντας στο σημείο σήμερα να βρίσκουν την εύκολη λύση επιβάλλοντάς φορολογίες στον κόσμο.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφο αν ο πράσινος φόρος θα είναι πανευρωπαϊκά για όλες τις χώρες της Ευρώπης, ο Κώστας Κώστα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τις σχετικές φορολογίες επειδή ως δημοκρατία είτε δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε, είτε ό,τι κάναμε δεν το κάναμε σωστά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανάφερε ότι σήμερα δεν ακούσαμε τίποτα αναφορικά με τα αναμενόμενα αντισταθμιστικά μέτρα.

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ