Από: ΔΗΚΟ

Π. Λεωνίδου – Αντισταθμιστικά για την πράσινη φορολόγηση

Π. Λεωνίδου – Αντισταθμιστικά για την πράσινη φορολόγηση
Δημοσιεύθηκε: Μαρτίου 26, 2024-17:04 View: 17

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ κ. Πανίκου Λεωνίδου μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας για τις επιπτώσεις από την πράσινη φορολογία

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας με τη διαδικασία της αυτεπάγγελτης εξέτασης, το θέμα που αφορά τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και η γεωργία, αναφορικά με την επιβολή της πράσινης  φορολόγησης καθώς επίσης και την ανάγκη για παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων.

Ενημερωθήκαμε από τους  κυβερνητικούς αρμόδιους ότι η πράσινη φορολόγηση αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της Κύπρου η οποία συμπεριλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως υποχρέωση για την πράσινη μετάβαση. Δυστυχώς, από όσα ακούσαμε, προκύπτει ότι τα προηγούμενα χρόνια ενώ είχαν αναληφθεί συγκεκριμένες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και στόχοι όπως η μείωση των ρύπων στις μεταφορές, δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σ’ αυτή τη δεινή κατάσταση και να ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την Ε.Ε.

Όπως μας έχει λεχθεί η διαβούλευση συνεχίζεται μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή σχετικά νομοθετήματα για τα οποία θα αφορούν και τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτίθεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση.

Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα, έχοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι διάφοροι κλάδοι της οικονομίας, καταθέσαμε τις εισηγήσεις μας για αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία πρέπει να είναι στοχευμένα χωρίς να επηρεάζεται η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη. Ειδικότερα, τονίσαμε ότι πρέπει να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες και να δοθεί έμπρακτη στήριξη στον αγροτικό τομέα ο οποίος τα τελευταία χρόνια πλήττεται δυσανάλογα.

Γραφείο Τύπου

26 Μαρτίου 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ