Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στην «Ημερίδα Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού»

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στην «Ημερίδα Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού»
Δημοσιεύθηκε: Μαρτίου 20, 2024-20:18 View: 38

20-03-2024 19:18

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στην «Ημερίδα Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην «Ημερίδα Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού», η οποία διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φίλων Νεφροπαθών, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών Κύπρου, και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σπουδαιότητα της υγείας των νεφρών και τη Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Χρόνια Νεφρική Νόσος χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Προβλέπεται μάλιστα ότι η θνητότητα από τη Νεφρική Νόσο θα αποτελέσει την πέμπτη κατά σειρά κυριότερη αιτία θανάτου μέχρι το 2040.

Η μεταμόσχευση νεφρού εξακολουθεί να αποτελεί το κατ’ εξοχήν θεραπευτικό μέσο κατά του τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Από το 1986 που έγινε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Κύπρο μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στον τόπο μας. Να αναφέρω ενδεικτικά τη σύσταση του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, το λογισμικό σύστημα για την κατανομή οργάνων από μεταθανάτιους δότες και τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Δυνητικών Μεταθανάτιων Δοτών.

Φίλες και φίλοι,

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού για το 2024 είναι: «Υγεία των νεφρών για όλους: Προώθηση της ισότητας πρόσβασης στη φροντίδα και τη βέλτιστη φαρμακευτική πρακτική». Το Υπουργείο Υγείας είναι σε συνεχή εγρήγορση για την υιοθέτηση και πρακτική εφαρμογή των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας, ώστε ισότιμα όλοι οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία. Στόχος μας είναι η διαφάνεια στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, η προαγωγή της ισότητας στις ευκαιρίες για μεταμόσχευση και η βέλτιστη κατανομή των σπάνιων μοσχευμάτων για τη μέγιστη βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμού μου θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι σημαντική η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων που συμβάλλουν στην πληροφόρηση, την ανταλλαγή απόψεων και την εποικοδομητική συζήτηση για θέματα υγείας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω, λοιπόν, τους εκλεκτούς ομιλητές για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φίλων Νεφροπαθών, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών Κύπρου και όλους όσοι συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση, καθώς επίσης και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας.

(ΓΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης