Από: ΔΗΠΑ

Μ. ΓΙΑΚΟΥΜΗ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

Μ. ΓΙΑΚΟΥΜΗ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
Δημοσιεύθηκε: Μαρτίου 15, 2024-11:40 View: 17

Αγαπητή κα Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα, σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, αντικρίζουμε τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν για τη νεολαία μας. Η ψήφιση του προϋπολογισμού του ΟΝΕΚ για το 2024, στο πλαίσιο του Εθνικού Έτους Νεολαίας, σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή για την απτή στήριξη των νέων στην πορεία τους προς μια νέα ψηφιακή εποχή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προτού ο κυπριακός λαός με τιμήσει με τη ψήφο του και με εκλέξει στο πολύ τιμητικό αξίωμα του βουλευτή, διετέλεσα μέλος σε διάφορους θεσμούς και οργανισμούς, από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια, εκπροσωπώντας τους νέους, δίνοντας αρκετούς αγώνες για το φοιτητικό και το νεολείστικο κίνημα, για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα μέλλον με προοπτική.

Οραματίζομαι μια κοινωνία χωρίς διαχωρισμούς και ταξικές διακρίσεις.

Οι νέοι και οι νέες μιας ευρωπαϊκής χώρας, όπως είναι η Κύπρος μας, επιβάλλεται να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες: • στη μόρφωση, • στη στέγαση, • στην πρόσβαση και στην παροχή υπηρεσιών υγείας, • στα αναπτυξιακά προγράμματα και άλλα σχέδια της πολιτείας, παράγοντες που θα τους οδηγήσουν στην ανεξαρτητοποίηση και την πλήρη αυτονομία κατά την ενηλικίωσή τους με σκοπό την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.

Οι σημερινοί νέοι έχουν πάρα πολλές δυνατότητες: • Έχουν λάβει την καλύτερη μόρφωση από οποιαδήποτε άλλη γενιά. • Παρουσιάζουν μεγάλη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. • Έχουν διάθεση για καινοτομία και δημιουργικότητα, καθώς και υψηλή κοινωνική ευαισθησία.   Για εμάς, το κυρίαρχο ζητούμενο, είναι η πολιτεία να αγκαλιάσει τους νέους της.

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου συνιστά μια συντεταγμένη και οργανωμένη προσπάθεια προς υλοποίηση ενός από τους βασικούς άξονες της προγραμματικής πολιτικής του κράτους – που δεν είναι άλλος – από την ουσιαστική συμβολή στην παραγωγή πολιτικής για τους νέους.

Έτσι και η πολιτεία, με συγκεκριμένες και έμπρακτες προτάσεις, πρέπει να βάλει τη νεολαία στο επίκεντρο των πολιτικών της, αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις της εποχής: την ανάγκη για ανάπτυξη δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την επαγγελματική εξέλιξη μέσω της καινοτομίας, και την ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής με χρήση ψηφιακών εργαλείων.

Επενδύοντας στη νεολαία, επενδύουμε στο μέλλον της Κύπρου μας.

Έχει έρθει η στιγμή να δώσουμε έμφαση σε προγράμματα που θα προετοιμάσουν τους νέους για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας δεκαετίας. Ψηφίζουμε σήμερα, λοιπόν, έναν προϋπολογισμό που θα ενισχύει συγκεκριμένες δράσεις στα προγράμματα που θα ενισχύουν την εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη, τον προγραμματισμό, την κυβερνοασφάλεια και τις ψηφιακές δεξιότητες.

Πρέπει να προωθηθεί ένα ολιστικό πλαίσιο που να συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ευκαιριών για πρακτική εξάσκηση και επαγγελματική εξέλιξη μέσα από τεχνολογικές startups και καινοτόμα εργαστήρια, καθώς και προγράμματα για την προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού και της κριτικής σκέψης σχετικά με τη χρήση τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2024, έτος που έχει κηρυχθεί Εθνικό Έτος Νεολαίας, ας είναι η αφετηρία για μια στρατηγική που θα οδηγήσει τη νεολαία μας σε μια νέα εποχή όπου η τεχνολογία και η καινοτομία θα αποτελούν τα βασικά εργαλεία για την ανάπτυξή τους και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Με αυτόν τον προϋπολογισμό, δείχνουμε πως η πολιτεία ανταποκρίνεται με συγκεκριμένες δράσεις στις προκλήσεις του αύριο, εξασφαλίζοντας στους νέους την πρόσβαση σε γνώσεις και εργαλεία που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται.

Κλείνοντας και με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα, θα ήθελα να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την πολύ καλή, την εξαίρετη θα έλεγα δουλειά, που γίνεται στον Οργανισμό Νεολαίας από τον Προεδρο του Οργανισμού και πολύ καλό μου φίλο Κλεάνθη Κουτσόφτα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, αλλά και την Αναπληρώτρια Διευθύντρια κα Μαρία Μιλτιάδου, όπως και όλα τα στελέχη και τους εργαζομένους του Οργανισμού για τον ζήλο, την προσφορά και την αγάπη τους για τη νεολαία της Κύπρου μας.   Κα Πρόεδρε,   Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,   Εμείς, στη ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου για το 2024.  

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ