Από: ΔΗΠΑ

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Δημοσιεύθηκε: Μαρτίου 04, 2024-13:19 View: 21

Με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την εγκαθίδρυση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία αναγνωρίζουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο που επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί η Δύναμη, ως πυλώνας διατήρησης της ειρήνης, παροχής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας και εργαλείο προς την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και της ειρήνης στη χώρα μας.

Το Ψήφισμα 186 (1964) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκαθίδρυσε την παρουσία των ειρηνευτών στην Κύπρο με αρχική ισχύ τριών μηνών, δυστυχώς έχει παραταθεί σε έξι δεκαετίες, μέχρι στιγμής, λόγω της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων σε μόνιμη επιθετική διάταξη. Αυτή η επιθετικότητα μετουσιώθηκε σε μια πάγια τακτική αμφισβήτησης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, που ευθέως υπονομεύει τη δικαιοδοσία και δράση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

Εκφράζουμε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς τις χιλιάδες ειρηνευτές που θήτευσαν στην Κύπρο και σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους προασπιζόμενοι τη διεθνή νομιμότητα και την κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, εκφράζουμε την ελπίδα ότι μέσα από συνομιλίες θα καταφέρουμε την απελευθέρωση και επανένωση της χώρας μας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και του Ενωσιακού κεκτημένου.  

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ