Από: KitasWeather

Συνεχίζεται η ανομβρία και θερμοκρασίες πάνω της κανονικής – Χωρίς αξιόλογη διαταραχή μέχρι το τέλος του μήνα

Συνεχίζεται η ανομβρία και θερμοκρασίες πάνω της κανονικής – Χωρίς αξιόλογη διαταραχή μέχρι το τέλος του μήνα
Δημοσιεύθηκε: Φεβρουαρίου 24, 2024-08:58 View: 35

Η διάταξη της ατμόσφαιρας δεν θα είναι ευνοϊκή το επόμενο διάστημα έτσι ώστε η περιοχή μας να επηρεαστεί από οργανωμένη/αξιόλογη διαταραχή μέχρι και τουλάχιστον το τέλος Φεβρουαρίου, με όλο το καιρικό ενδιαφέρον να βρίσκεται στη δυτική Ευρώπη και δυτικά 2/3 της Μεσογείου αφού οι εκεί περιοχές θα επηρεαστούν από διαδοχικές διαταραχές, οι οποίες μέχρι να φτάσουν στην περιοχή μας είτε θα εξασθενούν, είτε θα διαλύονται.

Όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα, ο κύριος όγκος των βροχών για την περίοδο 23 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου φαίνεται στη δυτική Ευρώπη και δυτικά 2/3 της Μεσογείου ενώ στην περιοχή μας τα ύψη βροχής που φαίνονται είναι ελάχιστα. Με βάση αυτή την εξέλιξη, είναι πλέον σίγουρο ότι ο Φεβρουάριος θα κλείσει ως σοβαρά άνομβρος και φαίνεται πως δεν θα ξεπεράσει το 50-55%. Η εβδομάδα που ακολουθεί (2 – 10 Μαρτίου) δεν φαίνεται επίσης ενθαρρυντική με τα σημερινά δεδομένα καθώς φαίνονται βροχοπτώσεις κάτω της κανονικής, ωστόσο, μέχρι τότε μπορούν να παρατηρηθούν αλλαγές, κάτι το οποίο ελπίζουμε να συμβεί.

Λόγω του ότι η κεντροδυτική Μεσόγειος θα επηρεάζεται από διαταραχές, θα ευνοείται κατά περιόδους η μεταφορά θερμών για την εποχή αερίων μαζών από τη βόρειο Αφρική με σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας, αλλά και μεταφορά σκόνης, κάτι το οποίο φαίνεται και στις 10ήμερες προγνώσεις στις Τοποθεσίες.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Σάββατο, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας επηρεάζει την δυτική Ευρώπη και επεκτείνεται μέχρι την δυτική Μεσόγειο/βορειοδυτική Αφρική ενώ αδύναμη σφήνα έξαρσης θα αρχίσει να επηρεάζει προοδευτικά την περιοχή μας.

Στην περιοχή μας, η ημέρα ξεκίνησε με ηλιοφάνεια αλλά και αυξημένες υψηλές και μέσες νεφώσεις κυρίως στο ανατολικό 1/2 του νησιού, οι οποίες σταδιακά θα υποχωρήσουν κατά το δεύτερο μισό της ημέρας.

Δορυφορική εικόνα (07:45)

Την ίδια ώρα, το μεσημέρι και το απόγευμα, θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και νοτιότερα, χωρίς να αποκλείονται μεμονωμένες βροχές.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 21 έως 23 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Σάββατο (24/02/2024)

Αύριο Κυριακή, η σφήνα ύφεσης αποκόπτεται, με το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια να βρίσκονται στην κεντρική Μεσόγειο και να κινούνται ανατολικότερα. Την ίδια ώρα, νέα σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας από τον βόρειο Ατλαντικό θα αρχίσει να κατηφορίζει προς τη δυτική Ευρώπη με επέκταση και στην δυτική Μεσόγειο.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά παντού ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά. Κατά τις βραδινές ώρες, τοπικά στο εσωτερικό και ανατολικά πιθανόν να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 4-7 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 21 έως 24 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Κυριακή (25/02/2024)

Την Δευτέρα, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα επηρεάζει την δυτική Ευρώπη με επέκταση προς την δυτική Μεσόγειο ενώ το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια θα βρίσκονται στην περιοχή της Κρήτης και θα συνεχίσουν να κινούνται ανατολικότερα προς την περιοχή μας καθώς εξασθενούν.

Στην περιοχή μας, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και βόρεια, με την πιθανότητα μεμονωμένων βροχών. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, η οποία θα είναι περιορισμένη κυρίως μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Δευτέρα (26/02/2024)

Το βράδυ της Δευτέρας, το βαρομετρικό χαμηλό φτάνει στην περιοχή μας πολύ εξασθενημένο, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθούν μεμονωμένες βροχές, ή ακόμα και καταιγίδα κυρίως στα δυτικά και στα παράλια.

Την Τρίτη, φαίνεται να παραμένει σχετική αστάθεια στην περιοχή μας.

Αρχικά, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και νοτιότερα, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένη βροχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή στις πλείστες περιοχές, παραμένοντας γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 19 έως 22 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τρίτη (27/02/2024)

Την Τετάρτη και την Πέμπτη (τελευταίο 2ήμερο του μήνα), αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες με αυξημένη ηλιοφάνεια ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή μικρή άνοδο.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather