Ημερίδα με θέμα «Ο σχολικός εκφοβισμός μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Ημερίδα με θέμα «Ο σχολικός εκφοβισμός μέσα από τα μάτια των παιδιών»
Δημοσιεύθηκε: Φεβρουαρίου 23, 2024-16:06 View: 14

Ημερίδα με θέμα «Ο σχολικός εκφοβισμός μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑ.ΒΙ.Σ.) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης, πραγματοποίησε την Ημερίδα με θέμα «Ο σχολικός εκφοβισμός μέσα από τα μάτια των παιδιών», την  Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της «Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού», που έχει καθιερωθεί να είναι η 6η Μαρτίου, και αποσκοπούσε στην ενημέρωση, στην ευαισθητοποίηση και στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών/μαθητριών αναφορικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ημερίδας, δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς και στους/στις μαθητές/μαθήτριες που συμμετείχαν να θέσουν τους προβληματισμούς τους.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρ Μάριος Κωνσταντίνου. Η εισήγησή του είχε τίτλο «Σχολικός εκφοβισμός: από τη θεωρία στην πράξη».

Μετά την κεντρική εισήγηση ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να υποβάλει τα ερωτήματά του. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δρ Έλενα Χατζηκακού, η Επιθεωρήτρια της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) κα Ελένη Παπαστεφάνου, ο Σχολικός Ψυχολόγος από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, (ΥΕΨ) δρ Χρυσόστομος Λαζάρου, ο κεντρικός εισηγητής δρ Μάριος Κωνσταντίνου, καθώς και δύο μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο κος Παναγιώτης Μερκούρης και η κα Ελισάβετ Βασιλείου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο λειτουργός του ΠΑ.ΒΙ.Σ. κος Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου. Στο πλαίσιο της Ημερίδας παρουσιάστηκε επίσης το ευρωπαϊκό έργο «SAFER» από τους λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κα Γιώτα Παναγιώτου και κα Χριστιάνα Σταύρου.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή τεσσάρων παράλληλων εργαστηρίων, με την ταυτόχρονη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών. Τα εργαστήρια υλοποίησαν το ΠΑ.ΒΙ.Σ., η ΥΣΕΑ, η ΥΕΨ και το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν 88 μαθητές/μαθήτριες και 42 εκπαιδευτικοί από 27 σχολεία, από τις Επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Στην Ημερίδα συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.

Η Ημερίδα θα επαναληφθεί στη Λεμεσό στις 6 Μαρτίου 2024 στο ξενοδοχείο Saint Raphael. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ημερίδας.

(ΜΣ/ΝΓιαν)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης