Από: ΔΗΚΟ

Εξαιρετικά θετική εξέλιξη η απόφαση του ΓΔΕΕ για το πρότυπο του χαλλουμιού ΠΟΠ

Εξαιρετικά θετική εξέλιξη η απόφαση του ΓΔΕΕ για το πρότυπο του χαλλουμιού ΠΟΠ
Δημοσιεύθηκε: Φεβρουαρίου 21, 2024-18:39 View: 20

Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απόρριψη της προσφυγής εταιρειών κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τη διασφάλιση του προτύπου του χαλουμιού ΠΟΠ.

Πρόκειται για μια απόφαση που:

  • επιβεβαιώνει την ορθότητα των θέσεων όλων όσοι επιμέναμε και επιμένουμε στην εφαρμογή των ποσοστώσεων και όσων απαιτούνται για την προστασία του χαλουμιού ΠΟΠ.

και

  • καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ενόψει της δημοσίευσης του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, που αναμένεται τον επόμενο Μάρτιο και προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου κατά πέντε έτη για την εφαρμογή των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος.

Ταυτόχρονα ως Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνουμε την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων πιστοποίησης της αυθεντικότητας του χαλουμιού ΠΟΠ εντός των προδιαγραφών που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ και στο πλαίσιο του ισχύοντος υπουργικού διατάγματος που καθορίζει τις ποσοστώσεις, σύμφωνα με το οποίο μέχρι σήμερα 21/2/2024 η ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος καθοριζόταν στο 19% και για την περίοδο μεταξύ της 22ας Φεβρουαρίου 2024 και της 9ης Ιουλίου 2024 στο 25%.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία για την προστασία του χαλουμιού ΠΟΠ και διασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας και με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο  συνεχίσουμε ώστε να μην κινδυνεύσει ξανά η αξιοπιστία του κυπριακού μας προϊόντος.

Γραφείο Τύπου

21 Φεβρουαρίου 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ