Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Γερμανίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Γερμανίας
Δημοσιεύθηκε: Φεβρουαρίου 12, 2024-21:33 View: 26

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Γερμανίας

Στην κοινή βούληση Κύπρου – Γερμανίας για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων διμερών σχέσεων αναφέρθηκε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier σημείωσε ότι σε τέτοιες εποχές χρειαζόμαστε έναν λόγιο ηγέτη, όπως είναι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, που μπορεί να οραματιστεί ένα καλύτερο μέλλον και να βρει τρόπους να το επιτύχει. 

Στην προσφώνηση του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε μαζί με τη σύζυγο του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του Προέδρου της Γερμανίας, ο οποίος για πρώτη φορά πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις Κύπρου – Γερμανίας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, εκφράζοντας ικανοποίηση για τις αυξημένες επαφές και ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα. 

Αναφέρθηκε, επίσης, στην κοινή βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών τους τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Πρόσθεσε ότι το πρωί οι δύο Πρόεδροι είχαν πολύ παραγωγικές συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα όπως οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή ατζέντα, περιφερειακά ζητήματα και το Κυπριακό, σημειώνοντας πως Κύπρος και Γερμανία διατηρούν ταυτόσημες θέσεις σε πολλά ζητήματα. 

Αναφερόμενος στην 20η επέτειο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αποτελεί μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και ό,τι έχει επιτευχθεί σε αυτά τα 20 χρόνια. 

Επεσήμανε ακόμα πως: «Φέτος συμπληρώνονται, επίσης, 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή», προσθέτοντας ότι με τον Γερμανό Πρόεδρο επισκέφθηκαν σήμερα την πράσινη γραμμή. 

«Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Steinmeier για την προσήλωσή μου να εργαστώ για την επανένωση της Κύπρου. Όραμά μου είναι η Λευκωσία να σταματήσει σύντομα να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη και όλοι οι Κύπριοι να ευημερούν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Γερμανίας για τη στάση αρχών της χώρας του στο Κυπριακό. 

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας ως ιστορική, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι αυτή θα δώσει μια νέα ώθηση στην ουσιαστική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. 

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Κυπριακό ήταν από τα θέματα με τα οποία ασχολείτο όταν διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών και παρά το ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στο νησί ως Πρόεδρος της Γερμανίας, εντούτοις γνωρίζει την Κύπρο καλά. 

Πρόσθεσε ότι κάποιες φορές υπήρξαν ελπιδοφόρες στιγμές, άλλες απογοητευτικές, ενώ άλλες φορές η λύση φαινόταν να βρίσκεται πολύ κοντά αλλά δεν επιτυγχανόταν. Επεσήμανε, ακόμη, ότι διανύουμε καιρούς συγκρούσεων και προκλήσεων, σημειώνοντας ότι οι φετινές Ευρωεκλογές είναι αποφασιστικές ως προς την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως είναι η μετανάστευση και η αποτροπή αντιδημοκρατικών φωνών. 

Σημείωσε, επίσης, πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλούν τον κόσμο να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές και να διαμορφώσει έτσι το μέλλον της Ευρώπης. 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Steinmeier είπε: «Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια διαίρεσης. Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες υπάρχει λόγος να ατενίζουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία» και επεσήμανε τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για το Κυπριακό. 

«Ο διορισμός αυτός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναζωογόνηση των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ και για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των τελευταίων ετών. Η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία των ΗΕ. Η Γερμανική Κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα την αποστολή αστυνομικών για να συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο, για πρώτη φορά», είπε ο Πρόεδρος της Γερμανίας. 

Ανέφερε, επίσης, ότι χαιρετίζει την ειλικρινή δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να προχωρήσει σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. 

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Γερμανός Πρόεδρος είπε: «Και οι δύο μας έχουμε υπηρετήσει τις χώρες μας ως Υπουργοί Εξωτερικών και γνωρίζω πολύ καλά τη μεγάλη πείρα από το διεθνές δίκτυο που φέρεις μαζί σου στην Προεδρία. Την ίδια στιγμή είσαι ένας καταξιωμένος ακαδημαϊκός που συνέχιζε να εκδίδει συγγράμματα για την ιστορία της Κύπρου και κατά την ενεργό πολιτική σου ζωή. Πιστεύω πως σε τέτοιες εποχές χρειαζόμαστε έναν λόγιο ηγέτη που μπορεί να οραματιστεί ένα καλύτερο μέλλον και να βρει τρόπους να το επιτύχει. Μπορείς να βασίζεσαι στη Γερμανία για να είναι στο πλευρό της χώρας σου», κατέληξε ο Πρόεδρος Steinmeier. 

(ΡΜ/ΝΖ/ΑΦ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης