Από: KitasWeather

Αυξημένες υψηλές/μέσες νεφώσεις και σκόνη το επόμενο διήμερο – Μεταβολή του καιρού από το βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη

Αυξημένες υψηλές/μέσες νεφώσεις και σκόνη το επόμενο διήμερο – Μεταβολή του καιρού από το βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη
Δημοσιεύθηκε: Φεβρουαρίου 11, 2024-13:49 View: 58

Ευνοϊκή γίνεται και πάλι η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, έτσι ώστε η περιοχή μας να επηρεάζεται από χαμηλές πιέσεις με κατά διαστήματα βροχές/καταιγίδες από το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη μέχρι και τουλάχιστον την Παρασκευή. Παράλληλα θα ευνοηθεί χιονόπτωση, η οποία όμως θα είναι περιορισμένη στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αφού η αέρια μάζα που θα επηρεάζει την περιοχή μας δεν θα είναι και τόσο ψυχρή. Μέχρι τότε, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε επίπεδα πάνω της κανονικής ενώ θα ευνοηθεί η μεταφορά σκόνης και αυξημένες υψηλές/μέσες νεφώσεις αρχικά μέσα στη νέα εβδομάδα.

Σήμερα Κυριακή, σφήνα έξαρσης επηρεάζει την περιοχή μας. Aρχικά, η ημέρα σήμερα ξεκίνησε με αυξημένη ηλιοφάνεια ενώ σταδιακά έχουν αρχίσει να παρατηρούνται και αυξημένες υψηλές νεφώσεις ερχόμενες από τα δυτικά.

Δορυφορική εικόνα (12:40)

Την ίδια ώρα, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας και χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια επεκτείνονται από τον βορειοδυτικό Ατλαντικό προς την κεντρική Μεσόγειο και μέχρι την βόρειο Αφρική, με αποτέλεσμα να έχει ανασηκωθεί σκόνη όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα. Η σκόνη που έχει ανασηκωθεί θα κινηθεί βορειότερα/βορειοανατολικότερα, με το χαμηλό να συνεχίζει να ανασηκώνει σκόνη καθώς κινείται ανατολικότερα.

Ραντάρ σκόνης

Αύριο Δευτέρα, ο Αζορικός αντικυκλώνας θα αρχίσει να επηρεάζει τα νοτιοδυτικότερα τμήματα της Ευρώπης και βορειοδυτικής Αφρικής και θα αρχίσει να ανυψώνεται βορειότερα προς τη δυτική Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα αρχίζει να κατηφορίζει νοτιοανατολικότερα προς την ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα χαμηλότερες πιέσεις να αρχίσουν να προσεγγίζουν την περιοχή μας.

Καθώς χαμηλότερες πιέσεις θα αρχίσουν να προσεγγίζουν την περιοχή μας, ο καιρός αύριο θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος από υψηλές και μέσες νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα αρχίσει να αιωρείται προοδευτικά σκόνη, η οποία αρχικά θα είναι περιορισμένη κυρίως μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Δευτέρα (12/02/2024)

Την Τρίτη, η σφήνα ύφεσης θα έχει φτάσει μέχρι την ανατολική Μεσόγειο και αναμένεται προοδευτικά να παρατηρηθεί κυκλογένεση.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος από μέσες και υψηλές νεφώσεις ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας είναι πιθανό να παρατηρηθούν τοπικά σταγόνες λάσπης ή και τοπικές ελαφριές λασποβροχές. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 19 έως 22 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τρίτη (13/02/2024)

Το βράδυ της Τρίτης, βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται στην ανατολική Μεσόγειο το οποίο θα επηρεάζει την περιοχή μας και αρχικά θα συνεχίσουν να παρατηρούνται τοπικά σταγόνες λάσπης ή και τοπικές λασποβροχές κατά διαστήματα ενώ μετά τα μεσάνυχτα και κυρίως κατά τις αυγινές ώρες, υπάρχει πιθανότητα και για μεμονωμένες καταιγίδες. Στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να αιωρείται σκόνη.

Την Τετάρτη, το βαρομετρικό χαμηλό θα στροβιλίζεται στη ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα να αναμένεται άστατος καιρός στην περιοχή μας με βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από χαλάζι και ριπαίους ανέμους. Η σκόνη θα εκτοπιστεί προοδευτικά ανατολικότερα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Tην Πέμπτη και την Παρασκευή, ο καιρός θα παραμείνει άστατος με κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές/καταιγίδες, κάποιες εκ των οποίων πολύ πιθανόν να είναι έντονες και να συνοδεύονται από χαλάζι. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα σημειώνεται χιονόπτωση και κυρίως σε καταιγίδες θα παρατηρείται και χιονόστρωση.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather