Από: KitasWeather

Αλλάζει η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην Ευρώπη – Πώς επηρεάζεται η περιοχή μας και σε πιο βαθμό

Αλλάζει η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην Ευρώπη – Πώς επηρεάζεται η περιοχή μας και σε πιο βαθμό
Δημοσιεύθηκε: Ιανουαρίου 21, 2024-22:59 View: 43

Γίνεται πιο ευνοική η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας έτσι ώστε επιτέλους να νιώσουμε χειμώνα (τουλάχιστον θερμοκρασιακά) καθώς ο Αζορικός αντικυκλώνας εδραιώνεται το επόμενο διάστημα στη δυτική Ευρώπη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή μας να επηρεάζεται από σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας, με πιο ψυχρές αέριες μάζες να κατηφορίζουν στην περιοχή μας ενώ παράλληλα θα παρατηρούνται και κυκλογενέσεις.

Οι πολύ θερμές για την εποχή αέριες μάζες που επηρεάζουν την περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες θα αρχίσουν προοδευτικά να εκτοπίζονται από την Τρίτη, με τον υδράργυρο ωστόσο μέχρι την Πέμπτη να παραμένει σε επίπεδα πάνω της κανονικής (με μικρότερη απόκλιση όμως σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες). Την Παρασκευή και το Σ/Κ αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, για να κυμανθούμε γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω. Οι θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως και λίγο πιο κάτω φαίνεται να συνεχίζουν και τουλάχιστον στο πρώτο μισό της επόμενης εβδομάδα καθώς δεν φαίνεται να παρουσιάζεται ιδιαίτερη αλλαγή στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.

Από θέμα βροχών/χιονιών, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα τόσο για τις επόμενες ημέρες αλλά κυρίως από το Σ/Κ και έπειτα. Καθώς θα επηρεαζόμαστε από σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας, η περιοχή μας θα επηρεαστεί από διαδοχικές δευτερεύουσες και αβαθέστερες σφήνες ύφεσης και θα ευνοούνται κυκλογενέσεις κοντά στην περιοχή μας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το σημείο που αναμένονται οι πλείστες κυκλογενέσεις μέχρι και το τέλος της νέας εβδομάδας φαίνεται να ευνοούν περισσότερο τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου ενώ η περιοχή μας φαίνεται να είναι οριακά εκτός του κυρίου όγκου των βροχών. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα περιθώριο αλλαγών για τις όποιες διαταραχές επηρεάσουν την περιοχή μας στα τέλη της εβδομάδας και έπειτα. Να σημειώσουμε επίσης ότι από την Τετάρτη και έπειτα οι θερμοκρασίες θα είναι ευνοικές, έτσι ώστε τα όποια φαινόμενα παρατηρούνται στην περιοχή του Τροόδους να είναι υπό την μορφή χιονιού ενώ κάποιες ημέρες ενδέχεται να παρατηρηθούν και χιονοπτώσεις λίγο πιο κάτω.

Όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα, ο κύριος όγκος των βροχών για την περίοδο 21-29 Ιανουαρίου φαίνεται στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου ενώ την εβδομάδα που θα ακολουθήσει (29 Ιανουαρίου – 6 Φεβρουαρίου) υπάρχει τάση για πιο αξιόλογες βροχές. Ωστόσο, ακόμα υπάρχει ακόμα αρκετή αβεβαιότητα. Στον τελευταίο χάρτη φαίνεται πως παρόλο που θα έχουμε κάποιες βροχές, η βροχόπτωση για την περίοδο 21-29 Ιανουαρίου θα είναι κάτω της κανονικής στο νησί μας.

Ακολουθεί αναλυτικά η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες:

Αύριο Δευτέρα, βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού μας καθώς κινείται προοδευτικά ανατολικότερα προς τη Μέση Ανατολή.

Mετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πιο αυξημένες κυρίως στο βόρειο 1/2 της οροσειράς του Τροόδους και βόρεια, χωρίς να αποκλείονται λίγες ελαφριές ορογραφικές βροχές στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και σε δυτικά/βορειοδυτικά τμήματα του νησιού και αναμένονται μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες κυρίως στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και δυτικότερα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως σε νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας και κυρίως μετά τα μεσάνυχτα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη κυρίως αρχικά, με σταδιακή υπόχωρηση της.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 18 έως 21 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 19 έως 22 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Δευτέρα (22/01/2024)

Την Τρίτη, το βαρομετρικό χαμηλό θα έχει κινηθεί στη Μέση Ανατολή καθώς εξασθενεί, ωστόσο παραμένει μερική αστάθεια στην περιοχή μας. Την ίδια ώρα, ο Αζορικός αντικυκλώνας αρχίζει να εδραιώνεται στη δυτική Ευρώπη.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα νοτιοανατολικότερα τμήματα του νησιού δεν αποκλείεται να δώσουν ακόμη λίγες μεμονωμένες βροχές. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένη βροχή. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα είναι στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια παράλια πιθανόν να δώσουν μεμονωμένες βροχές.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τρίτη (23/01/2024)

Την Τετάρτη, ο Αζορικός αντικυκλώνας θα έχει εδραιωθεί στη δυτική Ευρώπη ενώ σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα αρχίσει να κατηφορίζει από τη βόρεια Ευρώπη προς τα νότια/νοτιοανατολικά. Παράλληλα, η περιοχή μας θα επηρεάζεται από αβαθές χαμηλό.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (24/01/2024)

Την Πέμπτη, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα συνεχίσει την νότια της επέκταση με αποτέλεσμα να αναμένεται κυκλογένεση το βράδυ στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, χωρίς να αποκλείονται λίγες μεμονωμένες βροχές. Εάν παρατηρηθούν φαινόμενα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με πιθανότητα ελαφριάς χιονόστρωσης. Από το βράδυ φαίνεται να γενικεύονται τα φαινόμενα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάτι το αξιόλογο μέχρι στιγμής.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Πέμπτη (25/01/2024)

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather