Από: KitasWeather

Με καλοκαιρία τα Θεοφάνεια – Πτώση θερμοκρασίας στις αρχές προς μέσα της νέας εβδομάδας με βροχές και λίγα χιόνια

Με καλοκαιρία τα Θεοφάνεια – Πτώση θερμοκρασίας στις αρχές προς μέσα της νέας εβδομάδας με βροχές και λίγα χιόνια
Δημοσιεύθηκε: Ιανουαρίου 05, 2024-11:32 View: 48

Γενικά καλές καιρικές συνθήκες αναμένονται στην περιοχή μας μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας, με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και διαστήματα αυξημένων νεφώσεων, οι οποίες αναμένεται να δίνουν κατά περιόδους λίγες μεμονωμένες και πρόσκαιρες βροχές κυρίως στο δυτικό 1/2 του νησιού σήμερα Παρασκευή. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει γενικά αξιόλογη μεταβολή τις επόμενες ημέρες, παραμένοντας σε επίπεδα αρκετά πάνω της κανονικής. Προοδευτικά από την Κυριακή και κυρίως στις αρχές της νέας εβδομάδας, αναμένεται η μεταφορά σκόνης στην περιοχή μας ενώ αύξηση των πιθανοτήτων βροχής και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα φαίνεται κυρίως από το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Παράλληλα, αναμένεται χιονόπτωση στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους με ελαφριά χιονόστρωση.

Σήμερα Παρασκευή, σφήνα έξαρσης θα αρχίσει να επηρεάζει προοδευτικά την περιοχή μας καθώς σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας έχει κατηφορίσει στην δυτική Ευρώπη με επέκταση μέχρι την βορειοδυτική Αφρική.

Στην περιοχή μας από χθες το βράδυ παρατηρούνται κατά περιόδους μεμονωμένες βροχές στο δυτικό 1/2 του νησιού (οι οποίες ήταν πιο συχνές στο δυτικό 1/3 της οροσειράς του Τροόδους λόγω ορογραφίας), με κάποια μεμονωμένα φαινόμενα να συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα κυρίως σε δυτικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους. Για το υπόλοιπο του πρωινού, μεμονωμένες βροχές αναμένεται να συνεχίσουν στο δυτικό 1/2 του νησιού (και κυρίως στο δυτικό 1/3 της οροσειράς του Τροόδους) ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα η πιθανότητα βροχής μειώνεται ενώ θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά.

Δορυφορική εικόνα (10:20)

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 21 έως 24 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Παρασκευή (05/01/2024)

Αύριο Σάββατο (ημέρα Θεοφανείων), η σφήνα ύφεσης θα κινηθεί ανατολικότερα ενώ παράλληλα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάζει την κεντρική Μεσόγειο. Η περιοχή μας παρόλα αυτά θα παραμείνει κάτω υπό την επήρεια σφήνας έξαρσης και αναμένεται αρχικά κυρίως αίθριος καιρός με λίγες υψηλές νεφώσεις, για να καταστεί κατά το δεύτερο μισό της ημέρας μερικώς συννεφιασμένος από υψηλές κυρίως νεφώσεις. Παράλληλα, το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά. Kατά τις βραδινές ώρες τοπικά στο εσωτερικό και ανατολικά θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση μετά τα μεσάνυχτα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 21 έως 24 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Σάββατο (ημέρα Θεοφανείων) (06/01/2024)

Την Κυριακή, εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων θα επηρεάζει την κεντρική Μεσόγειο με την περιοχή μας να βρίσκεται μεταξύ υψηλών πιέσεων στα ανατολικά μας και χαμηλότερων πιέσεων στα δυτικά μας. Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί προοδευτικά μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά έως κυρίως συννεφιασμένος κυρίως από μέσες και υψηλές νεφώσεις, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένη πρόσκαιρη βροχή κυρίως σε νότια/νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού. Aπό το απόγευμα θα αρχίσει να αιωρείται σκόνη.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (07/01/2024)

Στις αρχές της νέας εβδομάδας, χαμηλότερες πιέσεις θα αρχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή μας, με τις πιθανότητες βροχής να αυξάνονται από το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη (χωρίς να φαίνεται κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο για μήνα Ιανουάριο) ενώ προοδευτικά από το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να αρχίσει να παρατηρείται χιονόπτωση κατά διαστήματα με ελαφριά χιονόστρωση στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Την ίδια ώρα θα αρχίσουν να εκτοπίζονται οι πολύ θερμές για την εποχή αέριες μάζες, με τον υδράργυρο να σημειώνει σταδιακή πτώση από την Τρίτη προς Τετάρτη, για να κυμανθούμε προοδευτικά σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather