Από: KitasWeather

Βροχές/καταιγίδες την Πέμπτη βράδυ και τοπικές βροχές την Παρασκευή – Αυξημένη ηλιοφάνεια τα Χριστούγεννα

Βροχές/καταιγίδες την Πέμπτη βράδυ και τοπικές βροχές την Παρασκευή – Αυξημένη ηλιοφάνεια τα Χριστούγεννα
Δημοσιεύθηκε: Δεκεμβρίου 20, 2023-10:21 View: 42

Υψηλές πιέσεις επηρεάζουν την περιοχή μας και σήμερα Τετάρτη με αποτέλεσμα τον ηλιόλουστο καιρό ενώ αύριο Πέμπτη, βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας φέρνοντας από αργά το απόγευμα και κυρίως κατά το πρώτο μισό της νύχτας βροχές, οι οποίες αναμένεται πως θα επηρεάσουν όλο το νησί ενώ θα ευνοηθεί και η πρόσκαιρη μεταφορά σκόνης. Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα γίνουν πιο τοπικά και θα επηρεάζουν κυρίως το δυτικό 1/2 του νησιού κατά περιόδους και κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας και το βράδυ ενώ τα όποια φαινόμενα στα ανατολικά θα είναι μεμονωμένα. Σημαντική βελτίωση του καιρού αναμένεται το Σάββατο, με κάποια μεμονωμένα φαινόμενα ωστόσο να συνεχίζουν αρχικά ενώ την παραμονή και ημέρα των Χριστουγέννων φαίνονται καλές καιρικές συνθήκες και άνοδος θερμοκρασίας.

Σήμερα Τετάρτη, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα που επηρέαζε τη βορειοδυτική Αφρική τις τελευταίες ημέρες θα εισέλθει στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας να επεκτείνεται από την βόρεια Ευρώπη μέχρι τη βόρειο Αφρική, η οποία θα περικλείει δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις, 2 εκ των οποίων θα επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες (Πέμπτη/Παρασκευή) την περιοχή μας. Το βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Σύρτης θα αρχίσει να κινείται ανατολικά/βορειοανατολικά προς το Αιγαίο.

Στην περιοχή μας παρόλα αυτά και σήμερα Τετάρτη ο ηλιόλουστος καιρός θα συνεχίσει καθώς υψηλές πιέσεις επηρεάζουν την περιοχή μας ενώ το απόγευμα θα αρχίσουν να παρατηρούνται λίγες υψηλές νεφώσεις. Παράλληλα, λόγω της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού, η περιοχή μας θα αρχίσει να επηρεάζεται από ανατολικό ρεύμα αέρα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Τετάρτη (20/12/2023)

Αύριο Πέμπτη, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας και χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια θα αρχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή μας. Το βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης θα έχει φτάσει μέχρι το Αιγαίο και θα αρχίσει προοδευτικά να επηρεάζει την περιοχή μας. Την ίδια ώρα, νέα δευτερεύουσα σφήνα ύφεσης από την περιοχή της Ιταλίας θα αρχίσει να κινείται ανατολικότερα, για να επηρεάσει την περιοχή μας προοδευτικά από την Παρασκευή.

Αρχικά την Πέμπτη, αναμένεται κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος καιρός από υψηλές και μέσες νεφώσεις ενώ προοδευτικά αργά το απόγευμα θα αρχίσουν να παρατηρούνται βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στο δυτικό/νοτιοδυτικό 1/3 του νησιού. Στην ατμόσφαιρα θα αρχίσει να αιωρείται σκόνη κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, η οποία θα είναι περιορισμένη αρχικά μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια. Παράλληλα, ενισχυμένο ανατολικό/νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή μας. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα είναι άστατος με κατά περιόδους βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά το πρώτο μισό της νύχτας ενώ κατά το δεύτερο μισό της νύχτας τα φαινόμενα θα γίνουν πιο τοπικά και θα είναι πιο συχνά και πιο γενικευμένα στο δυτικό 1/2 του νησιού. Κάποιες καταιγίδες κατά το πρώτο μισό της νύχτας θα είναι έντονες και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι και ριπαίους ανέμους. Τα όποια φαινόμενα από από περίπου τα μεσάνυχτα και έπειτα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με την πιθανότητα ελαφριάς και πρόσκαιρης χιονόστρωσης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει γενικά αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Πέμπτη (21/12/2023)

Την Παρασκευή, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας και εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων θα επηρεάζουν την περιοχή μας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαστήματα ηλιοφάνειας θα εναλλάσσονται με αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες το πρωί αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδα κυρίως στα δυτικά και βόρεια ενώ το απόγευμα αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στο δυτικό 1/2 του νησιού, χωρίς να αποκλείεται πιο μεμονωμένα και στα ανατολικά. Τα φαινόμενα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονόνερου. Κατά τις βραδινές ώρες, αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα αναμένεται να δώσουν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στο δυτικό 1/2 του νησιού ενώ τα όποια φαινόμενα στα ανατολικά θα είναι μεμονωμένα. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους χιονόνερο θα εναλλάσσεται με χιόνι.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει γενικά αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Παρασκευή (22/12/2023)

Το Σάββατο, η διαταραχή θα αρχίσει να απομακρύνεται από την περιοχή μας και αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού, ωστόσο κατά το πρώτο μισό της ημέρας αναμένονται ακόμα λίγες μεμονωμένες βροχές κυρίως στο δυτικό 1/2 του νησιού και βόρεια. Στην περιοχή μας θα πνέει μέτριο έως ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για το Σάββατο (23/12/2023)

Την παραμονή και ημέρα των Χριστουγέννων, τα τελευταία στοιχεία επιμένουν για καλές καιρικές συνθήκες και άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω της κανονικής.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather