Ένα αιώνας INTERPOL

Ένα αιώνας INTERPOL
Δημοσιεύθηκε: Νοεμβρίου 30, 2023-11:32 View: 48

Η Κύπρος συμμετέχει στις εργασίες της 91ης Γενικής Συνέλευσης

Με την 91η Γενική Συνέλευση της INTERPOL, κορυφώνονται οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων λειτουργίας του Οργανισμού. Στη συνέλευση, που φιλοξενείται από την Αυστρία, τη γενέτειρα χώρα της INTERPOL, συμμετέχει και ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Πέραν του Αρχηγού, την κυπριακή αποστολή, που συμμετέχει στη Συνέλευση, απαρτίζουν οι Αστυνόμος Α’ κ. Χάρης Φιλιππίδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και ο Αναπληρωτής Ανώτερος Υπαστυνόμος κ. Ανδρέας Νικολάου, Υποδιευθυντής Γραφείου Αρχηγού Αστυνομίας. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, η Κυπριακή Αποστολή πραγματοποιεί διμερείς συναντήσεις με τις αποστολές της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Μολδαβίας, καθώς και με την Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, κ. Catherine De Bolle, για ανταλλαγή απόψεων και περαιτέρω προώθηση της Αστυνομικής Συνεργασίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία της Γενικής Συνέλευσης, ο Γενικός Γραμματέας της INTERPOL κος Jurgen Stock, ανέφερε ότι καθώς βρισκόμαστε και πάλι σε μια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής, η ανάγκη για ισχυρή διεθνή αστυνομική συνεργασία είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Τόνισε μάλιστα ότι οι Αστυνομικές Αρχές των Χωρών Μελών της INTERPOL, έχουν ένα χρώμα, μια σημαία και μια κοινή αποστολή.

H INTERPOL, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο Οργανισμό Αστυνομικής Συνεργασίας, φέτος συμπληρώνει τα 100 χρόνια λειτουργίας του, γιορτάζοντας ένα αιώνα Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.

Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που να υποβοηθά τη διεθνή αστυνομική συνεργασία αναγνωρίστηκε το 1914, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Εμπνευστής της δημιουργίας ενός Διεθνούς Οργανισμού Αστυνομικής Συνεργασίας ήταν ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας της Αυστρίας Δρ Johanes Schober.

Το 1923, κατά τη διάρκεια Αστυνομικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, στο οποίο συμμετείχαν 20 χώρες, ιδρύθηκε η Διεθνής Επιτροπή Εγκληματικής Αστυνομίας η όποια μετονομάστηκε αργότερα σε INTERPOL. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αφού ταυτοποιήθηκε η ανάγκη για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών για την πρόληψη και καταπολέμηση του Διεθνικού Εγκλήματος, καθορίστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του Οργανισμού, οι οποίες μέχρι και σήμερα διέπουν τη λειτουργία του.

Η Κύπρος είναι μέλος της INTERPOL από το 1962 και συμπληρώνει φέτος 61 χρόνια συμμετοχής στον Οργανισμό. Η τελευταία χώρα που έγινε μέλος του Οργανισμού είναι το Palau, η οποία εντάχθηκε στον Οργανισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών της 91ης Γενικής Συνέλευσης και αποτελεί την 196η χώρα μέλος του.

https://www.interpol.int/en/News-and-Events/News/2023/INTERPOL-marks-100-years-of-international-police-cooperation

Adblock test (Why?)

Read this on Αστυνομία Κύπρου