Από: ΔΗΚΟ

Συμμετοχή του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Σενέκη στη Φθινοπωρινή Σύνοδο του ΟΑΣΕ

Συμμετοχή του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Σενέκη στη Φθινοπωρινή Σύνοδο του ΟΑΣΕ
Δημοσιεύθηκε: Νοεμβρίου 20, 2023-19:38 View: 126

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΕΝΕΚΗ

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Χρίστος Σενέκης συμμετείχε στη Φθινοπωρινή Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία διεξήχθη μεταξύ 18 και 20 Νοεμβρίου στο Γερεβάν της Αρμενίας, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που προκαλούν οι ένοπλες συγκρούσεις.

Ο κ. Σενέκης συμμετείχε στη συνεδρία για την προστασία των μειονοτήτων και των αμάχων, που επηρεάζονται από τις ένοπλες συγκρούσεις, καθώς και στο Μεσογειακό Φόρουμ.

Στις παρεμβάσεις του, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι οι άμαχοι πληρώνουν το μεγαλύτερο κόστος ενός πολέμου και αποτελεί καθήκον όλων μας η έμπρακτη στήριξή τους.

Ο κ. Σενέκης εξέφρασε την αλληλεγγύη των Κυπρίων προς τις 120,000 Αρμενίους που εκδιώχθηκαν προσφάτως από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, θυμίζοντας ότι οι Κύπριοι έχουν βιώσει τις συνέπειες του βίαιου εκτοπισμού, που επέφεραν και επιφέρουν μέχρι σήμερα η τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή. Ο κ. Σενέκης υπέδειξε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της προς τους εκτοπισμένους Αρμενίους του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αναφερόμενος στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου, είναι αδιαμφισβήτητο και εδράζεται στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, υπέδειξε ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προωθεί τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω Κύπρου, από τον οποίο θα μεταφέρεται απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ο κ. Σενέκης κατήγγειλε τη χρησιμοποίηση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων, καθώς και νοσοκομείων, τζαμιών και σχολείων ως κρυψώνων για τα όπλα και τα κέντρα διοίκησης της Χαμάς. Εν τούτοις, υπέδειξε ότι το κράτος του Ισραήλ αποτελεί δημοκρατία και ως τέτοια οι απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για προστασία των αμάχων είναι εξαιρετικά υψηλές.

Τέλος, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι ο μόνος δρόμος για οριστική διευθέτηση του Παλαιστινιακού ζητήματος είναι η στρατηγική ήττα της Χαμάς και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση εντός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου ο κ. Σενέκης, μαζί με άλλους βουλευτές, επισκέφθηκε το Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας, όπου και απόθεσε λίγα λουλούδια ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στο 1,5 εκατομμύριο Αρμενίους που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.

Γραφείο Τύπου

20 Νοεμβρίου 2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ