Από: ΑΚΕΛ

Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση

Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 14, 2023-11:10 View: 178

Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση

Δήλωση Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στ. Στεφάνου, στο Μνημείο Πεσόντων & Αγνοουμένων στη Δερύνεια

Σήμερα, είναι η 49η επέτειος από την έναρξη της Β’ Φάσης της τουρκικής εισβολής. Μια τέτοια μέρα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η προδοσία που συντελέστηκε σε βάρος της Κύπρου που άρχισε με το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’, που άνοιξε την κερκόπορτα στην Τουρκία για να εισβάλει. Το πραξικόπημα όχι μόνο άνοιξε την πόρτα στην Τουρκία, αλλά φρόντισε να διευκολύνει και την απόβαση της Τουρκίας στην Κύπρο και να δημιουργήσει προγεφύρωμα τις πρώτες κρίσιμες ώρες.

Αυτοί που πρόδωσαν την Κύπρο, πρόδωσαν την Αμμόχωστο και όχι μόνο. Τέτοιες μέρες το μυαλό μας πάει ειδικά στην Αμμόχωστο, στη Μόρφου και σε όλες τις πόλεις που έκτοτε παράνομα τις κατέχει η Τουρκία, γιατί οι πραξικοπηματίες φρόντισαν να αφήσουν ανοχύρωτη και ουσιαστικά να παραδώσουν αμαχητί την Αμμόχωστο στην Τουρκία. Ως συμπλήρωμα της προδοσίας τους, την επόμενη μέρα οι πραξικοπηματίες κάλεσαν τον κόσμο να επιστρέψει πίσω στην Αμμόχωστο με αποτέλεσμα πάρα πολλοί Ελληνοκύπριοι -κυρίως οικογενειάρχες- να συλληφθούν από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στα γνωστά περβόλια της Πέρτζενας και πάρα πολλοί από του Ελληνοκύπριους έκτοτε να αγνοούνται. Εκεί συντελέστηκε ένα έγκλημα για το οποίο κανένας επίσης δεν έχει τιμωρηθεί.

H 49η επέτειος της έναρξης της Β’ Φάσης της τουρκικής εισβολής γίνεται με φόντο την ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητάς και της τουρκικής αδιαλλαξίας ενόψει και του γεγονότος ότι περνούμε το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπήρξε ποτέ στο Κυπριακό, από την κατάρρευση της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά το 2017.

Καταθέτοντας τα στεφάνια της ευγνωμοσύνης μας και της τιμής προς όλους όσοι αγωνιστήκαν και έπεσαν για την ελευθέρια και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για την υπεράσπιση της Κύπρου μας από την τουρκική εισβολή, θέλουμε την ίδια ώρα να επαναλάβουμε την ετοιμότητά μας, τη διάθεσή μας και τη θέλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού.

Στη σημερινή φάση που βρισκόμαστε, η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας όλο το διαπραγματευτικό κεκτημένο το οποίο έχει διαμορφωθεί έπειτα από μακρόχρονη επίπονη και επίμονη προσπάθεια. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση, γιατί η διχοτόμηση αποτελεί πηγή για νέες περιπέτειες για την Κύπρο και τον Λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Σήμερα, επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας προς όλους να συνεχίσουν αυτό τον αγώνα. Γνωρίζω ότι τα δεδομένα και οι συνθήκες δημιουργούν απαισιοδοξία αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για να λυθεί το Κυπριακό. Μόνο αν λυθεί το Κυπριακό, με μια λύση που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο, στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου μας. Και έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε το μέλλον που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.

14.08.2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ