Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη μαύρη επέτειο της δεύτερης τουρκικής εισβολής

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη μαύρη επέτειο της δεύτερης τουρκικής εισβολής
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 14, 2023-11:33 View: 87

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη μαύρη επέτειο της δεύτερης τουρκικής εισβολής

Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από τη μέρα ολοκλήρωσης του εγκλήματος κατά της Κύπρου, μια μέρα μνήμης και καταδίκης της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου του 1974, η Τουρκία με τον Αττίλα 2 και ενώ εξελίσσονταν σε διπλωματικό επίπεδο συνομιλίες στη Γενεύη, προχώρησε στην εκτέλεση του σχεδίου της, καταλαμβάνοντας την πόλη της Αμμοχώστου, τη Μόρφου και άλλες περιοχές, επεκτείνοντας την κατοχή και επιφέροντας περισσότερη καταστροφή, νέο κύμα προσφύγων, σκορπώντας τον θάνατο και αυξάνοντας τον αριθμό των αγνοουμένων. 

Τη νέα επέλαση των τουρκικών στρατευμάτων καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) που συνήλθε στις 15 και 16 Αυγούστου, ζητώντας την κατάπαυση του πυρός και την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε τα ψηφίσματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο, τα οποία σήμερα είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Ύστερα από 49 χρόνια, ο πόθος για απελευθέρωση, επανένωση και επιστροφή παραμένει άσβεστος.

Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου και του λαού της. Γι’ αυτό, ο μόνος δρόμος, στον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει αποκλειστικά προσηλωμένος, είναι αυτός της άρσης του αδιεξόδου και της επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ και του κεκτημένου των συνομιλιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που καταβάλλει σε όλα τα επίπεδα, στα ΗΕ, στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο ευρύτερα, ώστε η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών, με ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, πάντοτε υπό την αιγίδα των ΗΕ, να έχει θετικό αποτέλεσμα.

(ΡΜ/ΝΓ/ΕΧΡ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης