Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων - 20/07/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων - 20/07/2023
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 21, 2023-07:33 View: 39

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων - 20/07/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κα Μαρία Καλμπουρτζή, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους της τουρκικής εισβολής του 1974.

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι το ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων αποτελεί προτεραιότητα και ότι επιβάλλεται να γίνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα και να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, ώστενα επιτρέψει την πρόσβαση σε στρατιωτικά αρχεία και να παράσχει έγκυρη πληροφόρηση που να οδηγήσει στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Η κα Δημητρίου σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για ανάδειξη του ζητήματος των αγνοουμένων της Κύπρου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην πρόθεση της Βουλής των Ελλήνων να καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου ως «Εθνική Ημέρα Αγνοουμένων της Κύπρου».

Η κα Καλμπουρτζή ευχαρίστησε την κα Δημητρίου για την αμέριστη και διαχρονική στήριξή της στους συγγενείς των αγνοουμένων και τόνισε την επείγουσα ανάγκη διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και, προς τούτο, της ανάδειξης του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος διεθνώς.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η ενίσχυση της συνεργασίας μέσα από κοινές συντονισμένες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε συναφώς την κα Καλμπουρτζή για την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο της νέας Μόνιμης Εισηγήτριας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα θέματα των Αγνοουμένων της Κύπρου, κας Ιζαμπέλ Σάντος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023

Adblock test (Why?)

Read this on Βουλή των Αντιπροσώπων