Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας - 24/07/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας - 24/07/2023
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 25, 2023-08:13 View: 48

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας - 24/07/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε το απόγευμα Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο, στο πλαίσιο της διήμερης Σύσκεψης Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών 2023, που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνάντηση παρίσταντο οι Γενικοί Διευθυντές της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Τασούλα Ιερωνυμίδου και κ. Κυριάκος Κούρος.

Κατά τη συνάντηση, η κ. Δημητρίου σημείωσε την αγαστή συνεργασία μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Υπουργείου Εξωτερικών, τηρουμένης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, τονίζοντας τη σημασία της αλληλοτροφοδότησης και του συντονισμού με γνώμονα το καλό και συμφέρον της Κύπρου. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τον πολύ σημαντικό ρόλο της διπλωματίας για τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε εκτενώς στην πολυσχιδή δράση του Σώματος, στο διμερές, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, υπογραμμίζοντας την πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την προώθηση των στόχων και των συμφερόντων της Δημοκρατίας, με πρώτιστο στόχο την προάσπιση και προβολή των δικαίων της Κύπρου στον διεθνή χώρο. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στις προφανείς ομοιότητες μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ως δύο περιπτώσεων κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας την ανάγκη εγκατάλειψης της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και της επίδειξης ανάλογης αποφασιστικότητας και στην περίπτωση της Κύπρου. 

Παράλληλα, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι η δραστηριότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν είναι μονοθεματική, αλλά εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με στόχο την οικοδόμηση συμμαχιών και συνεργασιών σε ζητήματα ευρύτερου, αλλά και ειδικότερου ενδιαφέροντος, προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την πρωτοποριακή νομοθεσία που υιοθέτησε η Βουλή για ζητήματα ισότητας των φύλων, ιδιαίτερα την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας, ως ιδιώνυμου αδικήματος, για την οποία επιδείχθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από ομολόγους της διαφόρων χωρών.

Από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κυριάκος Κούρος, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής για τη συνάντηση και την ευκαιρία που δόθηκε για ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στις προτεραιότητες και στη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι σημαντικές δυνατότητες της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ιδιαίτερα εκεί και όπου υπάρχουν περιορισμοί στο επίπεδο των κυβερνήσεων και συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτεραιότητες και στόχοι στο πλαίσιο αυτό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023

Adblock test (Why?)

Read this on Βουλή των Αντιπροσώπων