Από: KitasWeather

Πλησιάζει την Φλόριντα ο καταστροφικός τροπικός κυκλώνας Milton – Tα τελευταία προγνωστικά νέα

Πλησιάζει την Φλόριντα ο καταστροφικός τροπικός κυκλώνας Milton – Tα τελευταία προγνωστικά νέα
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 09, 2024-14:53 View: 5

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Φλόριντα, καθώς ο τροπικός κυκλώνας Milton αναμένεται να χτυπήσει την πολιτεία μέσα στις επόμενες ώρες, ο οποίος αναμένεται να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς τροπικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί στην κεντροδυτική Φλόριντα.

Ο τροπικός κυκλώνας Milton σχηματίστηκε το πρωί της 5ης Οκτωβρίου 2024 στον νοτιοδυτικό κόλπο του Μεξικού, αρχικά σαν μία τροπική ύφεση και σύντομα ενισχύθηκε σε τροπική καταιγίδα. Στη συνέχεια παρατηρήθηκε ραγδαία ενίσχυση του Milton σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 1 μέσα σε 24 ώρες ενώ μέχρι την 7η Οκτωβρίου 2024, ο τροπικός κυκλώνας Milton ενισχύθηκε και πάλι ραγδαία, φτάνοντας από την κατηγορία 1 σε κατηγορία 5 (η μέγιστη κατηγορία της κλίμακας Saffir-Simpson) μέσα σε περίπου 15 ώρες.

Η πορεία ζωής του τροπικού κυκλώνα Μilton μέχρι στιγμής

Η εκρηκτική ενίσχυση του τροπικού κυκλώνα Milton είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθούν ανέμοι που έφταναν μέχρι και τα 290 km/h ενώ η ατμοσφαιρική πίεση του Milton έπεσε μέχρι και τα 897 hPa, η χαμηλότερη τιμή ατμοσφαιρικής πίεσης στο μέσο επίπεδο της θάλασσας που έχει παρατηρηθεί στον Ατλαντικό από το 2005 και η 5η χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση στο μέσο επίπεδο της θάλασσας που έχει καταγραφεί ποτέ για οποιονδήποτε τροπικό κυκλώνα του Ατλαντικού από τουλάχιστον το 1910 όπως βλέπετε και στην εικόνα πιο κάτω.

Πίνακας με τις χαμηλότερες πιέσεις που έχουν καταγραφεί από τροπικούς κυκλώνες του Ατλαντικού

Ο τροπικός κυκλώνας Milton καθώς πέρασε από την διαδικασία αντικατάστασης ματιού (Eye-wall replacement) αποδυναμώθηκε ελαφρώς σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 4 ενώ τις τελευταίες ώρες ενισχύθηκε και πάλι σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 5.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Τροπικών Κυκλώνων (National Hurricane Center – NHC), ο Μίλτον παραμένει ως καταστροφικός τυφώνας κατηγορίας 5 πάνω από το νοτιοανατολικό κόλπο του Μεξικού. Οι δορυφορικές και εικόνες ραντάρ Doppler δείχνουν ότι ο τροπικός κυκλώνας έχει έναν συμπαγή, συμμετρικό και πολύ ισχυρό πυρήνα. Βάσει των δεδομένων από τα αεροσκάφη, η ελάχιστη πίεση έχει πέσει στα 907 hPa και οι μέγιστοι μέσοι άνεμοι παραμένουν κοντά στους 140 κόμβους (~260 km/h), με ριπές ανέμων γύρω στα 300 km/h.

Ο Μίλτον αυτή τη στιγμή κινείται προς τα βορειοανατολικά με ταχύτητα 12 κόμβων και αναμένεται προοδευτικά να φτάσει στις δυτικές ακτές της Φλόριντα αργά απόψε ή νωρίς το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα Αμερικής). Μετά την άφιξη του τροπικού κυκλώνα στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, αναμένεται μια στροφή του προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά και αναμένεται να εξέλθει της Φλόριντα, κινούμενος στον Ατλαντικό μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης όπου και αναμένεται να κινηθεί γρήγορα ανατολικότερα.

Η πορεία του τροπικού κυκλώνα Milton τις επόμενες ώρες.

Τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα συμφωνούν ότι η διάτμηση ανέμων (wind shear) αναμένεται να αυξηθεί πάνω από την περιοχή που βρίσκεται και αυτό θα προκαλέσει κάποια εξασθένιση του. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη βεβαιότητα ότι ο Μίλτον θα παραμείνει ένας πολύ επικίνδυνος τροπικός κυκλώνας κατηγορίας 4 όταν φτάσει στη Φλόριντα και θα διατηρήσει την κατάστασή του ως τροπικός κυκλώνας καθώς θα διασχίζει την πολιτεία. Ο τροπικός κυκλώνας αναμένεται να εξασθενήσει και να χάσει τα χαρακτηριστικά του πάνω από τον Ατλαντικό την Παρασκευή.

Όσον αφορά την έκταση του πεδίου ανέμων του Μίλτον, αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε μέγεθος καθώς κινείται πάνω από τη Φλόριντα. Οι καταστροφικοί άνεμοι, η απειλητική για τη ζωή ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και οι έντονες βροχοπτώσεις θα επεκταθούν πολύ έξω από τον κώνο πρόγνωσης.

Στην εικόνα πιο κάτω βλέπετε την πρόγνωση για τα ύψη βροχής που αναμένεται να παρατηρηθούν στην Φλόριντα, τα οποία θα φτάνουν τοπικά μέχρι και τις 16-18 ίντζες σε δυτικά παράκτια τμήματα της Φλόριντας (~400-450 χιλιοστά βροχής)*.

*Τα ύψη βροχής που αναμένονται στην Φλόριντα το επόμενο 48ωρο περίπου αντιστοιχούν με την χρονιαία μέσα βροχόπτωση των παραλίων της Κύπρου.

Στην εικόνα πιο κάτω βλέπετε το μέγιστο της ανύψωσης της στάθμης του νερού της θάλασσας που προβλέπεται, η οποία σε περιοχές της δυτικής Φλόριντας αναμένεται να φτάσει έως και τα 10-15+ πόδια (~ 3-4.5+ μέτρα). Αυτό αναμένεται να φέρει και τις χειρότερες καταστροφές στην περιοχή.

Με βάση και τα πιο πάνω, η κατάσταση κρίνεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις της Φλόριντα από το 2017. Oι εκκενώσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα καθώς ο τροπικός κυκλώνας Μίλτον έχει τη δυνατότητα να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί για την κεντροδυτική Φλόριντα.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather