Από: ΡΙΚ

Κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ηλικιωμένος

Κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ηλικιωμένος
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 08, 2024-13:58 View: 3

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικάς Θεραπείας ηλικιωμένος από το χωριό Μάμμαρι ο οποίος διαγνώστηκε με τον ιο του Δυτικού Νείλου.

Ο προϊστάμενος υγειονομικών υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, μιλώντας στην εκπομπή Από Μέρα Σε Μέρα, είπε πως μετα την διαγνωση δόθηκαν οδηγίες στις Υγειονομικές Υπηρεσίες για ψεκασμούς στην περιοχή.

Είναι το πρώτο κρούσμα του ιου, φέτος, στην Κύπρο.

Ο κύριος Ηροδότου ανέφερε ότι η ενημέρωση έφτασε στις υγειονομικές υπηρεσίες από ιδιωτικό νοσοκομείο.

Σημείωσε ότι ο ιός μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού το οποίο έχει μολυνθεί από μολυσμένο πτηνό. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ούτε από κουνούπι που τσίμπησε μολυσμένο άνθρωπο.

Το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, το 20% εμφανίζουν ήπια μορφή της νόσου όπως κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους στου μύες, και ένα πολύ μικρό ποσοστό μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Ο προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών κάλεσε τον κόσμο να λάβει μέτρα, όπως να απομακρύνει τα στάσιμα νερά από το σπίτι του και να χρησιμοποιεί αντικουνουπικά.

O επίκουρος καθηγητής δημόσιας υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Θεόδωρος Λύτρας δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Συνέστησε ειδική προσοχή, σε σχέση με την αποφυγή των κουνουπιών από τους ανοσοκατασταλμένους και τους ηλικιωμένους και πρόσθεσε ότι απαιτείται επαγρύπνηση τόσο από το σύστημα υγείας όσο και από την πολιτεία, σε σχέση με τη διαχείριση υγροτόπων και τον προγραμματισμό μεθοδευμένων ψεκασμών.

Ο κύριος Λύτρας επισήμανε ότι, στην Ελλάδα, τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου παρουσιάστηκαν στην κοιλάδα του ποταμού Νέστου το 2009 και από τότε καταγράφονται ετησίως μερικές δεκάδες κρούσματα στη χώρα, κάποια από τα οποία είναι θανατηφόρα.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΧ, ΧΡΥ

Adblock test (Why?)

Read this on ΡΙΚ