Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο 6ο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων, στην Αθηένου, χθες

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο 6ο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων, στην Αθηένου, χθες
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 07, 2024-08:23 View: 7

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο 6ο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων, στην Αθηένου, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην Αθηένου, κατόπιν της πρόσκλησης του Δημάρχου κ. Κυριάκου Καρεκλά, για να θέσω υπό την αιγίδα μου και να κηρύξω την έναρξη του 6ου Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων.

Η Αθηένου είναι ένας από τους πρωτοπόρους Δήμους που διαρκώς αναπτύσσεται, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως ένας ημικατεχόμενος και ακριτικός Δήμος. H εργατικότητα, η εφευρετικότητα και ο εθελοντισμός που χαρακτηρίζει τους δραστήριους κατοίκους, τους εκάστοτε Δημάρχους και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθηένου, την έχουν κάνει να διακριθεί στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της χειροτεχνίας, της βιοτεχνίας και του εμπορίου.

Ανάμεσα στις δράσεις του Δήμου Αθηένου συγκαταλέγεται και το Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων, το οποίο τόσο αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. Το Φεστιβάλ αναμφισβήτητα δίνει ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη στις τοπικές επιχειρήσεις, οι πλείστες από τις οποίες είναι οικογενειακές και δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια με μεράκι και πείσμα, ώστε να παραμένουν στον τόπο τους.

Μέσα από το Φεστιβάλ προβάλλεται και ενισχύεται περεταίρω η φήμη της Αθηένου και η δημιουργία ισχυρής τοπικής ταυτότητας. Απότοκο της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τις διατροφικές, γευστικές και υγιεινές συνήθειες του παρελθόντος, οι οποίες παραδίδονται από τη μια γενιά στην επόμενη. Το Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων στηρίζεται διαχρονικά από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων για προώθηση και προβολή των τοπικά παραγόμενων παραδοσιακών προϊόντων.

Η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της γεωργίας στην εθνική οικονομία, εργάζεται άοκνα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, την αναζωογόνηση και τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, την εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τον παραγωγό, τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και τη στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης στον γεωργικό τομέα.

Το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων αυτών. Το Σχέδιο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνονται μέτρα που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργών, ενώ παράλληλα στοχεύουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Με γνώμονα το γεγονός ότι οι ίδιοι οι τοπικοί φορείς στις αγροτικές περιοχές βρίσκονται σε καλύτερη θέση, για να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει εντάξει στο Στρατηγικό Σχέδιο και την παρέμβαση LEADER. Το LEADER, ως ένα εργαλείο τοπικής ανάπτυξης, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται, παρέχοντας τη δυνατότητα στους τοπικούς φορείς να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στις περιοχές τους Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης. Μέσω των Στρατηγικών δίνεται έμφαση, κατά κύριον λόγο, στην προσαρμογή των τοπικών αγροτικών οικονομιών στα νέα οικονομικά δεδομένα, συμβάλλοντας παράλληλα στην άμβλυνση των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, ενεργοποιώντας το τοπικό δυναμικό και στοχεύοντας ταυτόχρονα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Στον Δήμο Αθηένου την προγραμματική περίοδο 2014-2020, μέσω του LEADER, έχουν χρηματοδοτηθεί τέσσερα δημόσια έργα και ένα ιδιωτικό, με συνολική δημόσια δαπάνη 500.000 ευρώ. Ένα από τα έργα αυτά είναι και η αναβάθμιση του Κωνσταντίνειου Δημοτικού Πάρκου, στο οποίο χαιρόμαστε σήμερα το Φεστιβάλ με τα αθηενίτικα προϊόντα.

Χρηματοδοτήθηκε επίσης μέσω του LEADER, ένα έργο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηένου, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Περιφέρειας Λάρνακας και των τοπικών παραγωγών της Αθηένου. Στόχος του Έργου ήταν η ανάδειξη και η προβολή της τοπικής γαστρονομίας της Αθηένου, στο πλαίσιο του οποίου ετοιμάστηκε ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των αθηενίτικων προϊόντων στο πρόγευμα των ξενοδοχείων, καταγράφηκαν σύγχρονες συνταγές από διακεκριμένους σεφ και διοργανώθηκαν εργαστήρια εκπαίδευσης σε σεφ ξενοδοχείων για τη χρήση των αθηενίτικων προϊόντων στα μενού των ξενοδοχείων. Με ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε πως η συνεργασία και η δικτύωση μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών φορέων, η οποία χρηματοδοτείται μέσω του LEADER, αποφέρει καρπούς, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη της υπαίθρου.

Στην προγραμματική περίοδο 2023-2027, στο πλαίσιο της παρέμβασης LEADER, αναμένεται εκ νέου να ενισχυθούν δράσεις για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο μέσω της οικοτεχνίας, της χειροτεχνίας και του αγροτουρισμού, καθώς και δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα των υποδομών με τη χρηματοδότηση δημόσιων υποδομών μικρής κλίμακας. Ο Δήμος Αθηένου μπορεί να αξιοποιήσει εκ νέου τις ευκαιρίες που δίνονται μέσω της παρέμβασης LEADER της νέας προγραμματικής περιόδου και συγκεκριμένα μέσω της υλοποίησης της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης της Ομάδας Τοπικής Δράσης Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου ΛΤΔ, στην οποία έχει κατανεμηθεί το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου είναι αδιάκοπη και επίμονη.

Είναι για αυτό που έχουμε προχωρήσει με την έγκριση του Υπουργικού, στις 2 Οκτωβρίου, της αναθεωρημένης Στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα. Η Στρατηγική αποσκοπεί στην αύξηση της συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μέσω 11 συγκεκριμένων δράσεων. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την προώθηση νέων τεχνολογιών, την προσέλκυση νέων στο επάγγελμα του γεωργού, τη γεωργική εκπαίδευση και την εξασφάλιση δίκαιου και σταθερού εισοδήματος για τους αγρότες και τις αγρότισσες και κυρίως τους επαγγελματίες. Νοιαζόμαστε για την προώθηση στην αγορά προϊόντων υψηλής ποιότητας σε τιμές προσιτές για τον καταναλωτή και μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ γεωργού και καταναλωτή. Αναπτύσσουμε συνέργειες με την ακαδημαϊκή κοινότητα και προωθούμε τη συνεργασία μεταξύ των ομάδων παραγωγών. Στηρίζουμε και προωθούμε την παραγωγή προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ενώ προχωρούμε σε μελέτη για τις καλλιέργειες, την αύξηση της παραγωγής με βασικό παράγοντα το διαθέσιμο νερό και τις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου.

Επίσης, αναπτύσσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και απλοποιούμε τις διαδικασίες για τους αγρότες και αγρότισσες μας.

Οι 11 Δράσεις μας, οι οποίες θα παρουσιαστούν πολύ σύντομα, θα δίνουν προτεραιότητα στους επαγγελματίες αγρότες και αγρότισσες μέσω συστήματος μοριοδότησης κατά τη φάση υλοποίησης των μέτρων.

Φίλοι και φίλες,

Κυρίαρχο μέλημά μας ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι η ύπαιθρος και οι άνθρωποί της. Η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών είναι προτεραιότητα για εμάς, γιατί μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την ερήμωση και την αστυφιλία. Είμαι πεπεισμένη ότι δράσεις σαν τη σημερινή, όπου συνδέεται η τοπική γαστρονομία και τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα με στοιχεία όπως η βιοτεχνική δραστηριότητα και οι πολιτιστικές/ τουριστικές εκδηλώσεις θα δημιουργήσουν μια αλυσίδα ανάπτυξης στην περιοχή.

Τελειώνοντας, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, και με την ευκαιρία να συγχαρώ τον Δήμο Αθηένου για το έργο του. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του Φεστιβάλ με την προτροπή να συνεχίσει η διοργάνωση του κάθε χρονιά, αφού προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και την ύπαιθρο.

(ΕΦυς/ΕΑθ/ΓΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης