Από: ΔΗΚΟ

Χρ. Σενέκης – Παρέμβαση στο Μεσογειακό Φόρουμ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)

Χρ. Σενέκης – Παρέμβαση στο Μεσογειακό Φόρουμ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 05, 2024-16:18 View: 5

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 22η Φθινοπωρινή Συνάντηση του ΟΑΣΕ ο βουλευτής ΔΗΚΟ Αμμοχώστου κ. Χρίστος Σενέκης είχε σήμερα παρέμβαση στη συζήτηση, που αναπτύχθηκε στο Μεσογειακό Φόρουμ, για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στους κινδύνους γενικευμένης κλιμάκωσης της κρίσης, που εγκυμονούν η πρόσφατη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στο έδαφος του Λιβάνου.

Ειδική αναφορά έγινε στην ανθρωπιστική κρίση που επισυμβαίνει στη Γάζα και στον Λίβανο, τις απώλειες σε αμάχους και τον μαζικό εκτοπισμό, τον οποίο αναπόδραστα θα ακολουθήσουν  αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Ο κ. Σενέκης σημείωσε ότι πολλές φορές έχουμε ανεπιφύλακτα υπερασπιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ σε αυτοάμυνα. Καλούμε, όμως, το Ισραήλ να επιδείξει σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να προστατεύσει τους αμάχους και να επιτρέψει την απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπέδειξε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή θα επέλθουν μόνο με τη λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος. Κι αυτό μπορεί να επισυμβεί μέσω διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης δύο κρατών. Μιας λύσης που θα εγγυάται το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η ασφάλεια του Ισραήλ. Μιας λύσης που θα εγγυάται το δικαίωμα του εβραϊκού λαού να θεωρεί πατρίδα του το Ισραήλ.

Ο κ. Σενέκης ανέδειξε τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα και στην εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης πολιτών από τρίτες χώρες, που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Τέλος, ο κ. Σενέκης ανέδειξε την τουρκική υποκρισία στις έντονες αναφορές του Τούρκου Προέδρου και της τουρκικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγορούν για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η Τουρκία έχει κονιορτοποιήσει το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο τα τελευταία πενήντα χρόνια, με αποκορύφωμα ο Τούρκος Πρόεδρος να ζητεί από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να αναγνωρισθεί το παράνομο κρατικό μόρφωμα στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Σενέκης επεσήμανε ότι ο διεθνής παραβάτης δεν μπορεί να υπερασπίζεται τη νομιμότητα, δεν μπορεί να κουνά το δάκτυλο σε άλλους και δεν μπορεί να επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Σενέκης κατέληξε ότι αν, έστω και τώρα, ισχύουν οι τουρκικές αναφορές για ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο, ας επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ανταποκρινόμενοι στην ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Γραφείο Τύπου ΔΗΚΟ

4 Οκτωβρίου 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ