Από: KitasWeather

Ψυχρό μέτωπο φέρνει πτώση θερμοκρασίας από απόψε – Ενισχυμένοι άνεμοι τα απογεύματα σήμερα και κυρίως αύριο

Ψυχρό μέτωπο φέρνει πτώση θερμοκρασίας από απόψε  – Ενισχυμένοι άνεμοι τα απογεύματα σήμερα και κυρίως αύριο
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 30, 2024-10:13 View: 5

Κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Τουρκίας αναμένεται να φέρουν περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σήμερα και κυρίως αύριο Τρίτη, καθώς το ψυχρό μέτωπο του χαμηλού αναμένεται να διασχίσει την περιοχή μας απόψε. Παράλληλα, αναμένονται ενισχυμένοι άνεμοι σήμερα και κυρίως αύριο το μεσημέρι/απόγευμα ενώ η πιθανότητα βροχής είναι γενικά χαμηλή, χωρίς όμως να αποκλείονται λίγα μεμονωμένα και πρόσκαιρα φαινόμενα απόψε κυρίως σε δυτικά τμήματα του νησιού, στα βόρεια και ανατολικά παράλια, αλλά και αύριο το απόγευμα σε νοτιοανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους και σε νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού. Από την Τετάρτη και για το υπόλοιπο αυτής της εβδομάδας, φαίνεται γενικά ηλιόλουστος καιρός στις πλείστες περιοχές, με τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά τα απογεύματα την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μέχρι και την Πέμπτη και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω ενώ σταδιακή άνοδος θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή και κυρίως κατά το Σ/Κ, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει και πάλι προοδευτικά σε επίπεδα πάνω της κανονικής.

Σήμερα Δευτέρα, κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια θα επηρεάζουν την περιοχή της Τουρκίας, με το ψυχρό μέτωπο του χαμηλού να αναμένεται να διασχίσει προοδευτικά την περιοχή μας αργά το απόγευμα προς βράδυ. Παρόλα αυτά, λόγω της απουσίας υγρασίας, δεν αναμένεται κάτι από θέμα βροχών εκτός από κάποια μικρή πιθανότητα για λίγα μεμονωμένα και μικρής διάρκειας φαινόμενα, με το κύριο χαρακτηριστικό να είναι η περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας από αργά το απόγευμα και απόψε αλλά και οι ενίσχυση ανέμων τις απογευματινές ώρες.

Μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και βόρεια. Στην περιοχή μας θα πνέει σχεδόν μέτριο έως μέτριο και τοπικά στα νοτιοανατολικά παράλια έως ισχυρό βορειοδυτικό/νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα είναι στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως σε δυτικά τμήματα του νησιού αλλά και στα βόρεια και ανατολικά παράλια δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές μικρής διάρκειας και έκτασης.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Δευτέρα (30/09/2024)

Αύριο Τρίτη, κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα με κέντρο την περιοχή της Τουρκίας/Μαύρης θάλασσας και χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια θα επηρεάζουν την περιοχή μας.

Αρχικά, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και νοτιότερα/νοτιοανατολικότερα, χωρίς να αποκλείεται η εκδήλωση μεμονωμένης βροχής το απόγευμα κυρίως σε νοτιοανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους και σε νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού. Στην περιοχή μας θα πνέει μέτριο έως ισχυρό βορειοδυτικό/νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 16 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Τρίτη (01/10/2024)

Την Τετάρτη, η διαταραχή στην περιοχή της Τουρκίας θα κινηθεί ανατολικότερα και εξασθενεί.

Στην περιοχή μας ο καιρός θα είναι αρχικά ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 28 έως 30 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 16 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (02/10/2024)

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αρχικά ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 28 έως 30 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Πέμπτη (03/10/2024)

Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αρχικά ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 29 έως 31 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Παρασκευή (04/10/2024)

Το σαββατοκύριακο, φαίνεται γενικά ηλιόλουστος καιρός στην περιοχή μας με τη θερμοκρασία να σημειώνει περαιτέρω άνοδο, για να κυμανθεί σε επίπεδα πάνω της κανονικής.

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 26-28 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι μέτριος στα ορεινά και υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather