Από: ΡΙΚ

Κομβικής σημασίας συμφωνίες για μεταμοσχεύσεις ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Κομβικής σημασίας συμφωνίες για μεταμοσχεύσεις ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 13, 2024-20:35 View: 16

Τις συμφωνίες Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός είπε πως οι συμφωνίες θα υπογραφούν στις 19 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα και αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Πρόσθεσε πως με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και την αύξηση των πιθανοτήτων εξεύρεσης συμβατών δοτών.

Η πρώτη συμφωνία αφορά τις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού κάτι που θα επιτρέψει την ανταλλαγή οργάνων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε περιπτώσεις ασυμβατότητας μεταξύ δότη και λήπτη. Αυτή η συνεργασία αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας τέτοιων επεμβάσεων και να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η δεύτερη συμφωνία, αφορά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων πνευμόνων. Θεσπίζεται το πλαίσιο για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων σε ενήλικες Κύπριους ασθενείς στις μονάδες μεταμόσχευσης της Ελλάδας. Περιλαμβάνεται η δυνατότητα προσφοράς οργάνων που δεν αξιοποιούνται στην Κύπρο προς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τα διαθέσιμα όργανα θα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΧΡΥ

Adblock test (Why?)

Read this on ΡΙΚ