Από: KitasWeather

Τοπικά έντονες καταιγίδες το απόγευμα (Χάρτης πιθανοτήτων βροχής) – Συνεχίζει η αστάθεια τις επόμενες ημέρες

Τοπικά έντονες καταιγίδες το απόγευμα (Χάρτης πιθανοτήτων βροχής) – Συνεχίζει η αστάθεια τις επόμενες ημέρες
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 31, 2024-10:36 View: 15

Αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα με κέντρο την περιοχή των Βαλκανίων και αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια στην ανατολική Μεσόγειο θα συντηρούν μέχρι και αύριο Κυριακή μέτριο έως ισχυρό και στα νότια/νοτιοανατολικά έως πολύ ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Παράλληλα θα συνεχίσουν να επικρατούν ασταθείς καιρικές συνθήκες σήμερα και αύριο και αναμένεται η εκδήλωση μεμονωμένων/τοπικών βροχών/καταιγίδων κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες και κυρίως σε ανατολικά/νοτιοανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους και σε ανατολικά/νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση κατά το διήμερο, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μερική εξασθένηση των ανέμων αναμένεται κατά το πρώτο μισό της νέας εβδομάδας, με το ρίσκο βροχής όμως να συνεχίζει κατά τις απογευματινές ώρες στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και ανατολικά ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση την Δευτέρα, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και μικρή άνοδο την Τρίτη/Τετάρτη για να επανέλθει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Σήμερα Σάββατο, αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή μας.

Μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης, ο καιρός έχει καταστεί στις πλείστες περιοχές ηλιόλουστος εκτός από τo δυτικό 1/3 του νησιού όπου παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις όπως βλέπετε και στην πιο κάτω δορυφορική εικόνα, οι οποίες κατά περιόδους δίνουν κάποιες σταγόνες βροχής ή μεμονωμένες ελαφριές ορογραφικές βροχές στις δυτικότερες παρυφές του Τροόδους.

Δορυφορική εικόνα (09:30)
Ραντάρ βροχής (09:00)

Τις επόμενες ώρες (μεσημέρι και απόγευμα) θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις σε ανατολικά/νοτιοανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους και ανατολικότερα/νοτιοανατολικότερα και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων στα ανατολικά/νοτιοανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους και πιο μεμονωμένα σε ανατολικά/νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού ενώ στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους η πιθανότητα για μεμονωμένες ελαφριές ορογραφικές βροχές συνεχίζει. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από χαλάζι και ριπαίους ανέμους και κυρίως στα νοτιοανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους κάποιες καταιγίδες θα είναι και παρατεταμένες. Στην περιοχή μας θα πνέει μέτριο έως ισχυρό και τοπικά έως πολύ ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες.

Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος εκτός από τα δυτικό 1/3 του νησιού όπου θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις.

Στην κεντρική εικόνα, αλλά και στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις περιοχές που παρουσιάζουν πιθανότητα βροχής 30% και άνω για σήμερα Σάββατο (13:30 – 18:00), όπως και το εύρος της αναμενόμενης βροχής. Να σημειώσουμε επίσης ότι η πιθανότητα βροχής δεν σχετίζεται με τα ύψη βροχής, φτάνει να καταγραφεί μετρήσιμη ποσότητα βροχής (0.2 χιλιοστά και άνω).

Χάρτης πιθανοτήτων βροχής

Μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί πλησίον αυτών των περιοχών αλλά όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 34 έως 37 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 33 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 30 έως 32 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Σάββατο (31/08/2024)

Αύριο Κυριακή, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα εισέλθει στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα και αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια στην ανατολική Μεσόγειο να επηρεάζουν την περιοχή μας.

Αρχικά, ο καιρός θα είναι στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος εκτός από τo δυτικό 1/3 του νησιού όπου θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές και μέσες νεφώσεις οι οποίες αναμένεται να δώσουν λίγες σταγόνες βροχής ή μεμονωμένες ορογραφικές βροχές κυρίως στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στο ανατολικό 1/2 της οροσειράς του Τροόδους, στο εσωτερικό και γενικότερα στο ανατολικό 1/3 του νησιού και αναμένεται η εκδήλωση μεμονωμένων βροχών/καταιγίδων το απόγευμα ενώ στο δυτικό 1/3 του νησιού και δυτικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους η πιθανότητα για λίγες σταγόνες βροχής ή μεμονωμένες ορογραφικές βροχές συνεχίζει. Κάποιες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά/νοτιοανατολικά θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από χαλάζι και ριπαίους ανέμους ενώ κάποιες καταιγίδες πιθανόν να είναι και παρατεταμένες. Στην περιοχή μας θα πνέει και πάλι μέτριο έως ισχυρό και τοπικά στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια έως πολύ ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες.

Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις εκτός από το δυτικό 1/3 του νησιού όπου θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένη βροχή.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 30 έως 34 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Κυριακή (01/09/2024)

Την Δευτέρα, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα θα επηρεάζει την περιοχή μας.

Αρχικά, ο καιρός θα είναι στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος εκτός από τo δυτικό 1/3 του νησιού όπου θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές και μέσες νεφώσεις οι οποίες αναμένεται να δώσουν λίγες σταγόνες βροχής ή μεμονωμένες βροχές. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και ανατολικά και αναμένεται η εκδήλωση μεμονωμένων βροχών/καταιγίδων το απόγευμα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μερική εξασθένηση, ωστόσο θα συνεχίσουν να πνέουν μερικώς ενισχυμένοι κυρίως στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια κατά τις απογευματινές ώρες. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα δυτικά παράλια αναμένεται να παρατηρηθεί χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 31 έως 34 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Δευτέρα (02/09/2024)

Την Τρίτη, η σφήνα ύφεσης αποκόπτεται πρόσκαιρα με αποτέλεσμα αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα στη Μαύρη θάλασσα να συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας.

Μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό και αναμένεται η εκδήλωση μεμονωμένων βροχών/καταιγίδων το απόγευμα. Οι άνεμοι θα παραμείνουν μερικώς ενισχυμένοι στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια το απόγευμα. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα δυτικά παράλια αναμένεται να παρατηρηθεί χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως σε εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τρίτη (03/09/2024)

Την Τετάρτη, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα θα αρχίσει να επηρεάζει και πάλι την περιοχή μας.

Μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών το απόγευμα. Οι άνεμοι θα παραμείνουν μερικώς ενισχυμένοι στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια το απόγευμα. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα δυτικά παράλια αναμένεται να παρατηρηθεί χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 31 έως 34 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (04/09/2024)

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 28-30 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι πολύ υψηλός στα υψηλότερα ορεινά, ακραία υψηλός στα νότια και εξαιρετικά υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather