Από: ΕΛΑΜ

Τιμώντας τους Ήρωες Παναγιώτου και Νούρου – Οι οικογένειες αναμένουν ακόμη δικαίωση

Τιμώντας τους Ήρωες Παναγιώτου και Νούρου – Οι οικογένειες αναμένουν ακόμη δικαίωση
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 13, 2023-13:29 View: 127

Τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπλατυτέρας στην Παραμύθα το ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο των Ηρώων του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955 – 59 Νεοκλή Παναγιώτου και Ευριπίδη Νούρου.

Στο Μνημόσυνο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), ενώ στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου μας Χρίστου Χρίστου κατέθεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ε.ΛΑ.Μ. Πέτρος Κουντουρέσιης και εκ μέρους της Επαρχιακής Λεμεσού ο Αναπληρωτής Επαρχιακός Γιώργος Γεωργίου.

Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε με έμφαση πως ο αγώνας των οικογενειών των δύο δολοφονηθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, Νεοκλή Παναγιώτου από την Παραμύθα και Ευριπίδη Νούρου από την Απαισιά, για ηθική δικαίωση των θυμάτων και αποκατάσταση της μνήμης τους, συνεχίζεται.

Οι δύο αγωνιστές της ΕΟΚΑ δολοφονήθηκαν την 16ην Αυγούστου 1961 εντός του οχήματος που οδηγούσαν στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν κατονομαστεί δημοσίως τα πρόσωπα τα οποία ευθύνονται για την δολοφονία τους.

«Σύμφωνα με το περιεχόμενο άκρως εμπιστευτικής επιστολής ημερομηνίας 2.9.1961 ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκύπτει ότι οι οδηγίες για δολοφονία των δυο προσώπων είχαν αρχικά δοθεί από τον τότε Υπουργό………… (σ.σ. κατονομάζει συγκεκριμένο υπουργό η επιστολή των οικογενειών που εστάλη στον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον σημερινό Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη), η δολοφονία έγινε από πρόσωπα τα οποία υπάγονταν στην Υπηρεσία Πληροφοριών ενώ τα όπλα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ανήκαν και αυτά στην Υπηρεσία Πληροφοριών».

«Η σαφής εμπλοκή των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των μελών της στον σχεδιασμό και την διάπραξη της δολοφονίας των ως άνω προσώπων, καθώς και η εκ των υστέρων γνώση του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία επήλθε μέσω της προαναφερθείσας επιστολής ημερομηνίας 2.9.1961, καθιστούν την πιο πάνω ενέργεια πολιτική δολοφονία και την Κυπριακή Δημοκρατία υπεύθυνη για την εν λόγω δολοφονία» (αναφέρεται παράλληλα σε επιστολή του δικηγόρου των οικογενειών).

Περισσότερες λεπτομέρειες δημοσιεύει για το θέμα η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:

https://www.philenews.com/kipros/koinonia/article/1367704/epanerchonte-gia-nouro-ke-panagiotou/?fbclid=IwAR1sjMSq9Y-oyz2O-ESlVrn8p9lwDxP0ZnOHDOKjzrOxR1_zVQdpsxTELyQ

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΛΑΜ