Από: KitasWeather

Τυφώνας Beryl: Ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει παρατηρηθεί για μήνα Ιούνιο και Ιούλιο στον Ατλαντικό

Τυφώνας Beryl: Ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει παρατηρηθεί για μήνα Ιούνιο και Ιούλιο στον Ατλαντικό
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 04, 2024-17:17 View: 10

Ο τυφώνας Beryl έχει γράψει μετεωρολογική ιστορία καθώς είναι ο πρώτος τυφώνας από τότε που υπάρχουν στοιχεία που έχει καταφέρει να φτάσει στην κατηγορία 5 τόσο νωρίς μέσα στη σεζόν ενώ έχει καταρρίψει και πολλά αλλά ρεκόρ.

Η πορεία του ιστορικού πλέον τυφώνα Beryl ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου σαν μία τροπική ύφεση, βρισκόμενη σχεδόν 2000 χιλιόμετρα ανατολικά της νήσου Μπαρμπάντος. 6 ώρες αργότερα, η τροπική ύφεση ενισχύθηκε στην τροπική καταιγίδα Beryl ενώ μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου, η Beryl κατάφερε να φτάσει σε τυφώνα κατηγορίας 4, δηλαδή ενισχύθηκε από τροπική ύφεση σε τυφώνα κατηγορίας 4 μέσα σε μόλις 48 ώρες.

Την Δευτέρα, 1 Ιουλίου, ο τυφώνας Beryl ενισχύθηκε περαιτέρω, φτάνοντας στην μέγιστη κατηγορία 5.

Ποια είναι όμως κάποια από τα ρεκόρ που κατέρριψε ο συγκεκριμένος τυφώνας;

1. Ο τυφώνας Beryl είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει παρατηρηθεί για μήνα Ιούλιο στον Ατλαντικό

    Μέχρι την Τρίτη 2 Ιουλίου, οι ταχύτητες ανέμων του τυφώνα Beryl έφταναν τα 266 km/h (165 mph), καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο τυφώνας Emily (2005) με ανέμους που έφταναν τα 257 km/h (160 mph).

    2. Ο τυφώνας Beryl είναι ο νωρίτερος τυφώνας κατηγορίας 5 που έχει παρατηρηθεί στον Ατλαντικό

    Το βράδυ της Δευτέρας (1 Ιουλίου), ο τυφώνας Beryl ενισχύθηκε σε κατηγορία 5, κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί τόσο νωρίς στον Ατλαντικό. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε και πάλι ο τυφώνας Emily (2005), ο οποίος ενισχύθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 5 στις 16 Ιουλίου.

    Σημαντικό ρόλο στην σημαντική ενίσχυση του τυφώνα Beryl έχουν παίξει και οι θερμοκρασίες ρεκόρ νερού που παρατηρούνται στην Καραϊβική αυτή την περίοδο, οι οποίες συνηθίζουν να παρατηρούνται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    3. Ο τυφώνας Beryl είναι ο πρώτος τυφώνας που κατάφερε να φτάσει στην κατηγορία 4 μέσα στον Ιούνιο

    Το πρωί της Κυριακής (30 Ιουνίου), ο τυφώνας Beryl ενισχύθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 4, καθιστώντας τον τον πρώτο τυφώνα που φτάνει στην κατηγορία 4 τόσο νωρίς μέσα στη σεζόν αλλά και τον πρώτο τυφώνα κατηγορίας 4 για μήνα Ιούνιο. Το προηγούμενο ρεκόρ νωρίτερου τυφώνα κατηγορίας 4 κατείχε ο τυφώνας Dennis (2005), o οποίος έφτασε σε αυτή την κατηγορία στις 7 Ιουλίου.

    4. Ο τυφώνας Beryl είναι ο ανατολικότερος τυφώνας κατηγορίας 3+ που έχει παρατηρηθεί για μήνα Ιούνιο στον Ατλαντικό

    Mόλις 2 άλλοι τυφώνες κατάφεραν να φτάσουν σε κατηγορία 3 μέσα στον Ιούνιο (τυφώνας Audrey 1957, τυφώνας Alma 1966), ωστόσο κανένας από τους 2 δεν παρατηρήθηκε τόσο ανατολικά.

    Άξιο αναφοράς είναι και η εξαιρετικά γρήγορη ενίσχυση που παρουσίασε ο τυφώνας Beryl καθώς από τροπική ύφεση ενισχύθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 3 μέσα σε 42 ώρες και σε τυφώνα κατηγορίας 4 μέσα σε 48 ώρες. Μία τόσο γρήγορη ενίσχυση έχει παρατηρηθεί μόλις 6 ακόμα φορές, ωστόσο καμία από αυτές δεν παρατηρήθηκε πριν τον Σεπτέμβριο!

    Ο τυφώνας στο πέρασμα του έχει αφήσει ήδη αρκετές καταστροφές, όπως μπορείτε να δείτε και στις πιο κάτω εικόνες από το νησί Carriacou της Γρενάδας αλλά και στον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες.

    Ο τυφώνας Beryl έχει ήδη υποβαθμιστεί σε κατηγορία 3 και τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει την δυτική/βορειοδυτική του πορεία στην Καραϊβική και ακολούθως θα βρεθεί στον νοτιοδυτικό κόλπο του Μεξικού και προοδευτικά στις νότιες ακτές του Τέξας των Η.Π.Α μέχρι τις αρχές της νέας εβδομάδας.

    Η Beryl αναμένεται να συνεχίσει να εξασθενεί τις επόμενες ημέρες (υποχωρώντας σε κατηγορία 2 σήμερα) καθώς η διάτμιση ανέμων αυξάνεται στην πορεία της, κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά στην ενίσχυση των τυφώνων και αναμένεται μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα. Παρόλα αυτά, όταν ο τυφώνας βρεθεί στον νοτιοδυτικό κόλπο του Μεξικού, υπάρχει κάποια πιθανότητα εκ νέου ενίσχυσης της Beryl σε τυφώνα κατηγορίας 1 καθώς τα νερά στην περιοχή είναι αρκετά θερμά ενώ υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις για μερική μείωση των διατμίσεων ανέμου στη συγκεκριμένη περιοχή. Όλα τα πιο πάνω θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει ο τυφώνας σε τμήματα του βορειοανατολικού Μεξικό και σε νότια τμήματα του Τέξας.

    Adblock test (Why?)

    Read this on KitasWeather