Από: ΔΗΠΑ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 04, 2024-10:51 View: 10

Η άμεση πρόσληψη 108 ατόμων για την ενίσχυση της στελέχωσης του Τμήματος Δασών, με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε δασοπυροσβέστες, χειριστών οχημάτων ειδικού τύπου και πυροφύλακες, αποτελεί ένα θετικό και απαραίτητο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο από μόνο του δεν αρκεί για να διασφαλίσουμε ότι οι δασικές εκτάσεις μας, οι ζωές των συμπολιτών μας και οι περιουσίες τους θα παραμείνουν ασφαλείς.

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, επαναλαμβάνει τις προτάσεις τις όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Μάρκο Τράγκολα, πρώην Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, νυν δημοτικό σύμβουλο Αμμοχώστου της ΔΗ.ΠΑ, ο οποίος θέτει επιτακτικά τη σημασία της πρόληψης και της συντονισμένης δράσης, με συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Τράγκολας, με επιστολή του προς τους αρμοδίους, εισηγείται:

1. Δημιουργία Αρμόδιου φορέα Πολιτικής Προστασίας με πολιτικό προϊστάμενο, υπό μορφή Υπουργείου ή Υφυπουργείου, μετεξέλιξη δηλαδή της Υπηρεσίας Άμυνας.

2. Λειτουργία Εθνικού Επιχειρησιακού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και απειλών κάτω από την εποπτεία, έλεγχο και συντονισμό του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

3. Λειτουργία Σχολής Πολιτικής Προστασίας για εκπαίδευση σε συνεργασία με την ευρύτερη Ακαδημαϊκή κοινότητα των μονίμων στελεχών των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

4. Η διαχείριση των πτητικών μέσων, που ήδη εξαγγέλθηκε ότι θα αγορασθούν, να γίνεται από ένα ενιαίο φορέα.

5. Σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων που να στελεχώνεται από τεχνοκράτες με γνώσεις επί των αντικειμένων και εμπειρίες, επιστημονικό προσωπικό επί εξειδικευμένων αντικειμένων ανάλογα με το είδος της κρίσης.

6.Συνεργασια με Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα με το RescEu ώστε να αντλούνται ευρωπαϊκά κονδύλια για αναβάθμιση των επιχειρησιακών μέσων με ιδιαίτερη έμφαση στα πτητικά μέσα.

7. Οι εθελοντικές ομάδες να τεθούν κάτω από την αιγίδα της Πολιτικής Άμυνας για ανάκληση και κινητοποίηση ανάλογα με το είδος του συμβάντος και μετά από αίτημα της Υπηρεσίας που αντιμετωπίζει το συμβάν.

8. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο όπως η αντιμετώπιση γενικά των Αγροτοδασικών πυρκαγιών τεθούν κάτω από την ευθύνη του Τμήματος Δασών. Η Πυροσβεστική, η οποία έχει να αντιμετωπίσει και άλλα συμβάντα, θα έχει να καλύψει μόνο τις κατοικήσιμες περιοχές.

Αναμένουμε οι συγκεκριμένες προτάσεις να αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να υιοθετηθούν προς όφελος της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ