Από: ΔΗΚΟ

Βαρύνουσας σημασίας η έκθεση προόδου της Τουρκίας με τα θετικά, ως προς το Κυπριακό αλλά και τα αρνητικά της

Βαρύνουσας σημασίας η έκθεση προόδου της Τουρκίας με τα θετικά, ως προς το Κυπριακό αλλά και τα αρνητικά της
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 14, 2023-18:35 View: 80

Η έκθεση προόδου της Τουρκίας που ψήφισε η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμπεριέχει σημαντικά θετικά στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα για την παραβατική, εγκληματική, επιθετική και απολυταρχική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο εντός της χώρας όσο και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο.

Εκφράζουμε ταυτόχρονα ικανοποίηση για την υπερψήφιση της τροπολογίας των κυπρίων ευρωβουλευτών, με την οποία καταδικάζονται οι τουρκικές παραβιάσεις και επιθέσεις εναντίον ειρηνευτών στην Πύλα.

Αξιολογούμε θετικά τις αναφορές σε σχέση με το Κυπριακό, όπως για παράδειγμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:


(α) καλεί για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Αυτό ενισχύει την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας και κυρίως την ίδια την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση,


(β) επαναβεβαιώνει τη στήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,


(γ) καλεί για αποφυγή ενεργειών και προκλήσεων που οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση, εκφράζοντας λύπη για την τουρκική απομάκρυνση από αυτή, δια της προώθησης λύσης δύο κρατών,


(δ) Καταδικάζει ενέργειες που προωθούν το αποσχιστικό καθεστώς και καλεί για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
(ε) καταδικάζει την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ 550 και 789 και ζητεί αναστροφή των παράνομων ενεργειών της στα Βαρώσια.


Εντούτοις, το Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρεί ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι η έκθεση όχι μόνο δεν αναφέρεται σε μέτρα συμμόρφωσης ή κυρώσεις, αλλά αντίθετα προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς να εκπληρωθούν οι ευρωπαϊκές νομικές υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.


Αυτό είναι απαράδεκτο και το Δημοκρατικό Κόμμα επικροτεί τη στάση και την επιχειρηματολογία που έχει τηρήσει και αναπτύξει στην παρέμβαση του ο Ευρωβουλευτής του, Κώστας Μαυρίδης ο οποίος πολύ σωστά τόνισε ότι: «αυτό δεν αποτελεί στρατηγική αλλά επιβράβευση ενός εγκληματία».

Γραφείο Τύπου
14 Σεπτεμβρίου 2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ