Από: ΔΗΠΑ

Μ.ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μ.ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 03, 2024-14:35 View: 15

Εξετάστηκε στην Επιτροπή θεσμών της Βουλής, η πρόταση νόμου του βουλευτή της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μαρίνου Μουσιούττα, περί της Δυνατότητας Αποποίησης του Δικαιώματος Άσκησης Οποιασδήποτε Επαγγελματικής Δραστηριότητας, Ιδιότητας ή Επιτηδεύματος Επί Κέρδη ή Μη Νόμος του 2024.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, θα παρέχεται η δυνατότητα σε αξιωματούχο ο οποίος διορίζεται ή εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα, λειτούργημα ή θέση να υποβάλλει προς τον ΥΠΟΙΚ δήλωση αποποίησης του δικαιώματος άσκησης οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, ιδιότητας ή επιτηδεύματος επί κέρδει ή μη για τη χρονική περίοδο κατά την οποία υπηρετεί στο εν λόγω αξίωμα.

«Υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση από το 2021 στην Επιτροπή Νομικών για απαγόρευση της άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος από κρατικούς αξιωματούχους. Δυστυχώς η πρόταση αυτή δεν κατέστη δυνατόν ακόμη να συζητηθεί. Όντως σε αυτήν υπάρχουν και στοιχεία για να μπορέσει να υλοποιηθεί θα πρέπει να γίνει αλλαγή του Συντάγματος που δίνει αναφαίρετο δικαίωμα στον καθένα να εργάζεται», ανέφερε ο κ. Μαρίνος Μουσιούττας, μετά το πέρας της συνεδρίας.  

Ο κύριος Μουσιούττας, ανέφερε ότι «με την ανάληψη των καθηκόντων τους θα πρέπει να υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση στον ΥΠΟΙΚ στην οποία να αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της θητείας τους θα συνεχίσουν να εξασκούν ή όχι το όποιο επάγγελμα ή επιτήδευμα». Η δήλωση αυτή, είπε, θα πρέπει να αποστέλλεται και στην Βουλή για να υπάρχει στα αρχεία.

«Δεν θεωρώ πανάκεια για κάποιον να ασκεί κάποιο επάγγελμα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι πιο σωστό όταν αναλαμβάνεις  κάποιο αξίωμα να αφιερώνεις 24 ώρες το 24ωρο σ’ αυτό το λειτούργημα και να μην ασχολείσαι με ιδιωτικής φύσεως επαγγέλματα ή επιτηδεύματα», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ.

«Κατά τη συζήτηση διαφάνηκε η αντίθετη άποψη από συναδέλφους», ανέφερε, και υπογράμμισε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αντισυνταγματικότητα στην πρόταση. Η Νομική Υπηρεσία, είπε, θα διερευνήσει όλα τα στοιχεία.  

«Σκοπός και στόχος της πρότασης, είναι να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια» ανέφερε ο βουλευτής, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί υπάρχουν φωνές από τη στιγμή που ο κρατικός αξιωματούχος απλώς θα προχωρεί σε δήλωση στον αρμόδιο Υπουργό.

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι πρέπει τα δύο να διαχωριστούν. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα εύχομαι και ελπίζω να προχωρήσει και η άλλη πρόταση που είναι απαγόρευση διά νόμου. Θεωρώ αυτά τα λειτουργήματα να είναι ανεξάρτητα», ανέφερε.

Ο κύριος Μουσιούττας επανάφερε και πάγιο αίτημα της Παράταξης, όπως μπει οριζόντιος περιορισμών θητειών για όλους τους κρατικούς αξιωματούχους και υιοθέτηση της πρότασης για οριζόντια ψηφοφορία. «Είναι βήματα που πρέπει να γίνουν, για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου», τόνισε ο κύριος Μουσιούττας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ