Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στην ενημερωτική ημερίδα που οργανώνει η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στην ενημερωτική ημερίδα που οργανώνει η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 28, 2024-10:51 View: 9

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στην ενημερωτική ημερίδα που οργανώνει η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας

Θέμα ημερίδας: «Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και ο Οδικός Χάρτης Εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Υγείας στην Κύπρο»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ, για να χαιρετίσω τη σημερινή ημερίδα, που είναι αφιερωμένη στον πρόσφατα ψηφισθέντα κανονισμό για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας.

Έχω αναφέρει επανειλημμένα ότι για τη διακυβέρνησή μας ο τομέας της υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Ο κανονισμός αυτός αποτελεί για όλη την Ένωση ένα μεγάλο επίτευγμα, που θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας, για μια ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. Αντίστοιχα φυσικά οφέλη έχει και για τη χώρα μας, ειδικά στο πλαίσιο του σχετικά προσφάτως εισαχθέντος Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικοδομεί μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, εντός της οποίας όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται και αντιμετωπίζουν μαζί τις υγειονομικές κρίσεις, πιο αποτελεσματικά και με αμεσότητα.

Θεωρούμε χρέος μας λοιπόν ως Πολιτεία να μεριμνήσουμε για την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Υγείας στην Κύπρο μέσα από τον Οδικό Χάρτη της Αρμόδιας διά νόμου Αρχής, της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας. Γνώμονάς μας παραμένει η διασφάλιση της παροχής ποιοτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, καθώς και η έγκαιρη πρόσβασή τους σε αυτές. 

Αγαπητοί μου,

Στην ταχέως εξελισσόμενη ψηφιακή εποχή μας, σε συνδυασμό με την κινητικότητα των πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ηλεκτρονική υγεία και οι ηλεκτρονικές διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας έχουν καταστεί αναγκαιότητα. Πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες ταξιδεύουν, ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ενεργειών εναρμόνισης, η Κύπρος προχώρησε με την ψήφιση του περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμου του 2019, ο οποίος προνοεί για την Ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας. Η νομοθεσία αυτή θεσπίζει όλα τα θέματα διαχείρισης και χρήσης δεδομένων υγείας με επίκεντρο τον πολίτη. Η κυπριακή Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας πέτυχε να δημιουργήσει σε σύντομο χρόνο μια υψηλής ποιότητας ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων στον χώρο της Ηλεκτρονικής Υγείας, η οποία πρωτοστατεί αυτή τη στιγμή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την εφαρμογή του κανονισμού, ενδυναμώνοντας την πολιτική αξιοπιστία και το ειδικό βάρος της χώρας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου έχει προταθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηλεκτρονικής Υγείας και ανάλαβε από τον περασμένο Νοέμβριο τον συντονισμό της Κοινής Δράσης για τη δημιουργία των προδιαγραφών και συστάσεων σε σχέση με την πρωτογενή χρήση δεδομένων υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Κοινή Δράση συμμετέχουν οι αρμόδιες αρχές ηλεκτρονικής υγείας όλων των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Νορβηγία. Κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη όλων των προτύπων και ο καθορισμός των προδιαγραφών που αφορούν στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του Πολίτη, όπως περιεχόμενο, ασφάλεια, διακίνηση, διαχείριση, και διαλειτουργικότητα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εθνική και η διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη μεταξύ των κρατών μελών.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία που έχετε πάρει σε συνεργασία με το γραφείο της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διοργάνωση της ημερίδας αυτής και να επιβεβαιώσω τη στήριξη της πολιτείας σε όλες τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και καινοτομίας, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.

Στην προκειμένη, η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού φάκελου Υγείας του πολίτη αποτελεί ένα τεράστιας σημασίας «προϊόν πολιτισμού» και αποφασιστικό βήμα στην ενίσχυση του ΓεΣΥ και προώθηση των δικαιωμάτων των ασθενών στην υγεία. 

(ΝΖ/ΑΦ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης