Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, χθες

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, χθες
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 25, 2024-08:09 View: 13

25-06-2024 08:09

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, χθες

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες, στο Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο απασχόλησαν η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τα Δυτικά Βαλκάνια, η κατάσταση στη Γεωργία και η κατάσταση στη γεωγραφική περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πρέπει να λάβει όλες τις αποφάσεις που απαιτούνται, ούτως ώστε η στήριξη της ΕΕ να συνεχιστεί για όσο χρειάζεται με εύρωστο και προβλέψιμο τρόπο. Χαιρέτησε δε την έγκριση του 14ου πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της παράκαμψης των κυρώσεων.

Όσον αφορά στην κατάσταση τη Μέση Ανατολή, ο κ. Κόμπος τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την εφαρμογή του σχεδίου του Αμερικανού Προέδρου και ειδικότερα του Ψηφίσματος 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας όλα τα μέρη να εργαστούν για τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. Τόνισε ότι οποιεσδήποτε εμπρηστικές δηλώσεις με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή είναι καταδικαστέες και ότι η Κύπρος δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης στην περιοχή και ειδικά στον Λίβανο και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, οι Υπουργοί συζήτησαν με τους ομολόγούς τους από τα Δυτικά Βαλκάνια, υπό το φως του αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την σταθερή δέσμευση και στήριξη της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων και ενθάρρυνε για την πλήρη ευθυγράμμιση τους με τους στόχους και τις αποφάσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Γεωργία, οι Υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη σεβασμού της δημοκρατίας, των αξιών και των αρχών της ΕΕ ως αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής της πορείας. Ως προς τις Μεγάλες Λίμνες, τονίστηκε η ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή και υπογραμμίστηκε η στήριξη στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Λουάντα και του Ναϊρόμπι, αφού η επιτυχία και των δύο πρωτοβουλιών είναι το κλειδί για την περιφερειακή ειρήνη.

(Μπατ/ΓΣ/ΕΑθ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης