Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη στον ΔΗΣΥ

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη στον ΔΗΣΥ
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 21, 2024-17:02 View: 15

21-06-2024 17:02

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη στον ΔΗΣΥ

Μόνο έκπληξη μπορεί να προκαλέσει η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων των συμβούλων και συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργών. Η έκπληξή μας οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι ήδη από τις 17 Ιουνίου 2024 η σχετική λίστα, με πλήρη ονοματεπώνυμα, έχει κοινοποιηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρόλο που ούτε μας ζητήθηκε, αλλά και ούτε προνοείται στη σχετική νομοθεσία.

Η ίδια λίστα έχει, επίσης, σταλεί και στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Αφετέρου, θα αναμέναμε από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να έχει υπόψη του τις πρόνοιες των νομοθεσιών και ειδικότερα τη νομοθεσία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.  Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, που η παρούσα Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει, τα στοιχεία των Συμβούλων και Συνεργατών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, τηρουμένων πάντοτε και των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.  Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, υπήρξε επικοινωνία με την αρμόδια Επίτροπο, στο πλαίσιο της οποίας κρίθηκε ότι η δημοσίευση των αρχικών των ονομάτων εξυπηρετεί την αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με τον επιδιωκόμενο από τη νομοθεσία σκοπό.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι ανάλογη πρακτική περί δημοσιοποίησης των στοιχείων δεν προνοείται στη σχετική νομοθεσία για τους Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες, ως θα αναμενόταν.

Η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού θα μπορούσε να αποταθεί στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προτού ζητήσει δήθεν εξηγήσεις ή κάνει λόγο για ανύπαρκτη παραβίαση νομοθεσίας.

Η επιλεκτική ευαισθησία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ αγνοεί το γεγονός ότι είναι με πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης που ρυθμίστηκε νομοθετικά ένα σαφές πλαίσιο, το οποίο ρυθμίζει την πρόσληψη Συμβούλων – Συνεργατών των μελών της Κυβέρνησης, καλύπτοντας έτσι το προηγούμενο κενό.

Η διαφάνεια δεν εξυπηρετείται μέσα από ανεδαφικές τοποθετήσεις και λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Ως Κυβέρνηση έχουμε αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή μας σε διαφανείς διαδικασίες και παραμένουμε πιστοί στην προάσπιση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αξιοκρατίας.

(ΡΜ/ΑΦ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης