Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 21, 2024-17:28 View: 13

21-06-2024 17:28

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων κ. Enrique A. Manalo, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο. Τον κ. Manalo συνόδευαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα εργαζομένων στο εξωτερικό, κ. Eduardo Jose De Vega, ο Πρέσβης των Φιλιππίνων στην Κύπρο κ. Giovanni E. Palec και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των Φιλιππίνων και η κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση της μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Σημειώθηκε, συναφώς, η ιδιαίτερη σύνδεση των δύο χωρών μέσω της σημαντικής κοινότητας Φιλιππινέζων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο. Έγινε δε ειδικότερη αναφορά στο ευρύ περιθώριο για περαιτέρω αναβάθμιση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και στην πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση αρχών και τη στήριξη των Φιλιππίνων σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για επίλυσή του. Η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.  Υπογράμμισε ότι πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η Τουρκία συνεχίζει να καταπατάβασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και στηλίτευσε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις εντός της νεκρής ζώνης και στην Αμμόχωστο.

Ο κ. Manalo επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών των Φιλιππίνων όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας τη σταθερή προσήλωση της χώρας του στο διεθνές δίκαιο, ως τη μόνο δυνατή οδό για την επίτευξη ειρήνης και την προστασία των μικρότερων κρατών έναντι ισχυρών γειτόνων. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο, κατά την οποία, όπως ανέφερε, διαπίστωσε σύγκλιση θέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση κοινών αρχών, σε πλειάδα ζητημάτων.

Κατά τη συνάντηση, εξάλλου, αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, με ειδικότερες αναφορές στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις πολύπλευρες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τονίστηκε η ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης και πολυεπίπεδης συνεργασίας για τη συλλογική αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων.

 (Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης