Από: ΔΗΣΥ

Δήλωση Βουλεύτριας και Αντιπροέδρου κ. Σάβιας Ορφανίδου για τους σκυβαλότοπους

Δήλωση Βουλεύτριας και Αντιπροέδρου κ. Σάβιας Ορφανίδου για τους σκυβαλότοπους
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 19, 2024-17:13 View: 24

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και λύπη του για το γεγονός ότι η Υπουργός Γεωργίας δεν κατέστη δυνατό να βρει χρόνο στο πρόγραμμά της για να παρευρεθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, είτε σε τακτική ή και έκτακτη συνεδρία, για το θέμα των πυρκαγιών και παράνομων σκυβαλότοπων που ως ΔΗΣΥ πήραμε πρωτοβουλία για να εγγραφεί στην Επιτροπή, παρά μόνο στις 3 Ιουλίου, δηλαδή μετά από δύο εβδομάδες.

Εξετάσαμε σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το σοβαρό πρόβλημα της ύπαρξης και δημιουργίας παράνομων σκυβαλότοπων. Οι οποίοι εκτός από την περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλούν, παραμένουν μια επικίνδυνη εστία πυρκαγιών, όπως διεφάνη με την πρόσφατη πυρκαγιά στην Πάφο, όπου υπήρξε σήμερα παραδοχή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι πέντε μέρες πριν την μεγάλη πυρκαγιά υπήρξε φωτιά στον παράνομο σκυβαλοτοπο χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε λήψη μέτρων.

Το πρόβλημα με τον σχηματισμό παράνομων σκυβαλότοπων φαίνεται να διογκώθηκε μετά το 2019 και αφότου πάρθηκε η απόφαση για κλείσιμο του Κοτσιάτη και του σκυβαλότοπου στο Βατί.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα. Ωστόσο δεν πρέπει να μείνουμε στο παρελθόν αλλά όλοι να συμβάλουμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον στον τόπο μας απαιτούν την άμεση λήψη αποφάσεων.

Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια και τις μελέτες στις πράξεις, με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων κρατικών αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των χώρων, την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και επιτήρησης, καθώς και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων. Ένα από τα μέτρα που λέχθηκαν σήμερα που ενδεχομένως να βοηθήσει  αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του θέματος είναι η νόμιμη εγκατάσταση καμερών σε προβληματικές τοποθεσίες.

Οφείλουμε να ξεκινήσουμε αμέσως όμως, έστω από τον απλό καθαρισμό των χώρων των σκυβαλότοπων για να προλάβουμε τυχόν νέες πυρκαγιές.

19.6.2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΣΥ