Από: KitasWeather

Σταδιακή αισθητή άνοδος θερμοκρασίας το Σ/Κ – Έρχονται θερμοκρασίες έως και 10°C πάνω της κανονικής από εβδομάδας

Σταδιακή αισθητή άνοδος θερμοκρασίας το Σ/Κ – Έρχονται θερμοκρασίες έως και 10°C πάνω της κανονικής από εβδομάδας
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 31, 2024-10:41 View: 20

Το πρώτο έντονο κύμα ζέστης για την φετινή σεζόν αναμένεται μέσα στη νέα εβδομάδα καθώς εξαιρετικά θερμές για την εποχή αέριες μάζες θα αρχίσουν να προσεγγίζουν την περιοχή μας τις επόμενες ημέρες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στο Σ/Κ, με τον υδράργυρο την Κυριακή να φτάνει γύρω στους 38 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού ενώ μέσα στη νέα εβδομάδα αναμένεται η κορύφωση της ζέστης, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους περίπου 40-42 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, με τις αποκλίσεις θερμοκρασίας κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και σε περιοχές του εσωτερικού να φτάνουν έως και τους περίπου 10 βαθμούς Κελσίου πάνω της κανονικής.

Σήμερα Παρασκευή, η ασταθής αέρια μάζα έχει αρχίσει να υποχωρεί και αναμένεται αρχικά ηλιόλουστος καιρός ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως σε ανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους και ανατολικότερα. Στην περιοχή μας θα πνέει μέτριο και τοπικά στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια έως ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα κατά τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 26 έως 30 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Παρασκευή (31/05/2024)

Αύριο Σάββατο, σφήνα έξαρσης θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας, με αποτέλεσμα τον ηλιόλουστο καιρό σε όλο το νησί.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο καθώς εξαιρετικά θερμή για την εποχή αέρια μάζα θα αρχίσει να προσεγγίζει την περιοχή μας, για να κυμανθεί γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Σάββατο (01/06/2024)

Την Κυριακή, σφήνα έξαρσης θα επηρεάζει την περιοχή μας με τον ηλιόλουστο καιρό να συνεχίζει.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο καθώς εξαιρετικά θερμή για την εποχή αέρια μάζα θα αρχίσει να επηρεάζει προοδευτικά την περιοχή μας, για να κυμανθεί γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να αναμένονται στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, φτάνοντας γύρω στους 35 έως 38 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 29 έως 31 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 24 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (02/06/2024)

Την Δευτέρα, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στο καιρικό σκηνικό με τον καιρό να παραμένει ηλιόλουστος.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο καθώς εξαιρετικά θερμή για την εποχή αέρια μάζα θα επηρεάζει την περιοχή μας, για να κυμανθεί γύρω στους 5-9 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να αναμένονται στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, φτάνοντας γύρω στους 37 έως 40 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 27 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Δευτέρα (03/06/2024)

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι και πάλι παντού ηλιόλουστος.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 6-10 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να αναμένονται στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, φτάνοντας γύρω στους 39 έως 42 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 31 έως 34 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 28 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τρίτη (04/06/2024)

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 22-23 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι μέτριος στα υψηλότερα ορεινά και υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather