Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση εγκαινίων της πρώτης «Παραλίας χωρίς πλαστικά» στην Επαρχία Πάφου

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση εγκαινίων της πρώτης «Παραλίας χωρίς πλαστικά» στην Επαρχία Πάφου
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 23, 2024-19:43 View: 16

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση εγκαινίων της πρώτης «Παραλίας χωρίς πλαστικά» στην Επαρχία Πάφου

Είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι στην Πάφο, την οποία και αγαπώ ιδιαίτερα. Ως αξιωματούχος, νιώθω ιδιαίτερη ευθύνη και αφοσίωση στην προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη τόσο της πόλης και της επαρχίας, όπως, άλλωστε, και όλων των περιοχών της Κύπρου.

Η Πάφος έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, υλοποιώντας ποικίλα έργα και δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη του αρχαιολογικού, του ιστορικού και του συγχρόνού της πολιτισμού, και στηρίζοντας περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες όπως είναι η και η σημερινή.

Η Μεσόγειος Θάλασσα αντιμετωπίζει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης από πλαστικά στον κόσμο. Εκτιμάται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 2020, το απόθεμα πλαστικού που συσσωρεύεται στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνοι.

Η θαλάσσια ρύπανση οφείλεται σε σοβαρές ανθρωπογενείς πιέσεις, στις οποίες συμβάλλουν η γεωργία, οι παράκτιες δραστηριότητες, η μη ορθή ή/και αναποτελεσματική διαχείριση στερεών απορριμμάτων, η ναυτιλία και η πολύ ισχυρή τουριστική βιομηχανία. Ο τουρισμός αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος παράγοντας επιδείνωσης του όγκου απορριμμάτων στις παραλίες των μεσογειακών νησιών.

Επιστήμονες σημειώνουν ότι λόγω των θαλάσσιων αυτών σκουπιδιών η βιοποικιλότητα της Μεσογείου είναι «σίγουρα υπό απειλή», επηρεάζοντας τουλάχιστον 134 είδη. Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας σήμερα, να πούμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι απειλούμενο είδος, κυρίως λόγω της ρύπανσης από πλαστικά. Μία στις 2 χελώνες, στατιστικά, καταναλώνει πλαστικό, σακούλες κ.ά, νομίζοντας ότι είναι μέδουσες, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να οδηγείται χωρίς να το καταλαβαίνει σε θάνατο από την πείνα. Εκτιμάται ότι περίπου πάνω από ένα εκατομμύριο θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από κατάποση πλαστικού ή παγίδευσης σε απορρίμματα, ποσοστό που ισοδυναμεί περίπου με το 10% του συνολικού πληθυσμού θαλάσσιων χελωνών.

Στην Κύπρο, οι παραλίες μας είναι πολύτιμες τόσο για τον τουρισμό και την οικονομία μας όσο και, κυρίως, για το περιβάλλον. Ωστόσο, πάνω από το 80% των απορριμμάτων που συλλέγονται από τις κυπριακές ακτές είναι πλαστικά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις τουριστικές παραλίες εντοπίζονται έως και πέντε φορές περισσότερα σκουπίδια με τα αποτσίγαρα να αποτελούν την πλειονότητα των πλαστικών απορριμμάτων (42,5%).

Τα πλαστικά δεν αποσυντίθενται φυσικά, αλλά διασπώνται σε μορφή μικροπλαστικών με πολύ επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη θαλάσσια ζωή και τη βιοποικιλότητα, αλλά και την ανθρώπινη υγεία! Τα μικροπλαστικά, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από συσκευασίες, μπουκάλια, σακούλες, καλαμάκια κτλ., εισβάλλουν στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών και καταλήγουν στον οργανισμό μας μέσω της τροφής και της αναπνοής.

Σήμερα, όμως, είμαστε εδώ για να αποτελέσουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Εγκαινιάζουμε την πρώτη «παραλία χωρίς πλαστικά» στην επαρχία Πάφου, την παραλία ΣΟΔΑΠ. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου της Επίτροπου Περιβάλλοντος και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free” που υλοποιείται από το TUI Care Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI).

Στην «παραλία χωρίς πλαστικά» o Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού προχώρησε στην τοποθέτηση ψύκτη για κρύο και δωρεάν νερό και ο Δήμος Πάφος αναλαμβάνει τη συντήρηση και την τροφοδότησή του με πόσιμο νερό, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση των επισκεπτών να αποφεύγουν την περιττή χρήση των πλαστικών. Οι επισκέπτες καλούνται να έχουν δικά τους δοχεία νερού, μπουκάλια, θέρμους καθώς και επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία για άλλα ροφήματα που θα προμηθεύονται από τις παραλιακές επιχειρήσεις και γι' αυτό είναι απαραίτητη και η συνεργασία όλων σε αυτό το εγχείρημα.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος θεωρεί αυτή την πρωτοβουλία ως έναυσμα για την σφαιρικότερη αειφόρο διαχείριση των παραλιών και του θαλάσσιού μας περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι να εξευρεθούν καλές πρακτικές για την πλήρη αποφυγή χρήσης πλαστικών στις παραλίες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνέργειες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων κάθε παραλιακής περιοχής, όπως είναι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών και ξενοδοχείων.

Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνος για τη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού, το Ίδρυμα TUI Care καθώς και τους μαθητές του International School of Pafos για το έργο τέχνης που τοποθετήθηκε στην παραλία.

Με τη συμμετοχή όλων μας σίγουρα μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.  

(ΑΣΠ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης